Zapraszam na pyszne i lekko kwaśne ciasto z rabarbarem. Przygotowane na mące orkiszowej z dodatkiem cukru trzcinowego. Polecam na deser lub podwieczorek.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Na ciasto :
150 g jogurtu naturalnego
3 surowe jajka
120 g cukru trzcinowego
160 ml oleju
350 g mąki orkiszowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g rabarbaru
tortownica o śr 26
papier do pieczenia
Na kruszonkę :
1 łyżka masła
5 płaskich łyżek mąki
1 łyżka cukru trzcinowego
Orkiszowe ciasto z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar czyścimy i myjemy, kroimy na małe kawałeczki. Do miski wkładamy jogurt, wybite jajka, cukier i wlewamy olej, mieszamy do połączenia składników. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy przygotowane ciasto. Posypujemy bułką tartą i układamy pokrojony rabarbar.
Z mąki, masła i cukru trzcinowego robimy kruszonkę i posypujemy przygotowane ciasto.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopniach przez około 1 godzinę.
Komentarze