Półkruche ciasto z jabłkami i rabarbarem

4.5 (159 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Przepis posiadam z zeszytu kulinarnego mamy. Bardzo lubię te jej sprawdzone przepisy.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kostka margaryny
    1 szklanka cukru
    1 żółtko
    3 łyżki gęstej śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    40 dag mąki pszennej

    Nadzienie:
    Ok 1 kg jabłek
    2 łyżeczki cynamonu
    ½ szklanki zimnej wody
    Cukier do smaku
    6-8 łodyg rabarbaru

    Dodatkowo:
    Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Półkruche ciasto z jabłkami i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Margarynę, cukier i żółtko zagnieść ze sobą. Dodać śmietanę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • ciasto 2. Ciasto podzielić na 2 części. 2/3 ciasta wyłożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem. Ponakłuwać widelcem.
  • mus jabłkowy 3. Jabłka obrać, pokroić na drobniejsze kawałki i przesmażyć z zimną wodą na mus. Dodać cynamon i dosłodzić do smaku.
  • 4. Rabarbar pokroić w drobną kostkę, zasypać łyżką cukru i pozostawić na ok 15 min, w celu wytworzenia soku.
  • wyłożyć jabłka i rabarbar 5. Na ciasto wyłożyć przestudzony mus jabłkowy, na wierzch wysypać rabarbar (bez soku).
  • kratka 6. Pozostałą część ciasta rozwałkować na wielkość blaszki pokroić ukośnie w paski. Ułożyć na cieście na kształt kratki.
  • 7. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C ok 1h 15 min. Zimne oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mus jabłkowy Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować