To uniwersalny przepis,robimy z niego też szarlotkę.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Składniku na ciasto na blaszkę o wymiarach: 28 cm x 23,5 cm:
3 szklanki mąki
kostka zimnej margaryny-250 g
4 jajka
2 opakowania cukru waniliowego
półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę rabarbarową:
rabarbar-1 kg
3 litry wody
szklanka cukru
Kruche ciasto z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielić od białek,mąkę posiekać z zimną margaryną,dodać proszek do pieczenia,cukier waniliowy i żółtka.
2.Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na pół godziny.
3.Rabarbar umyć,pokroić na kawałki. Przełożyć do wysokiego garnka i zalać zimną wodą, zagotować. Dodać cukier i gotować około 20 minut od czasu do czasu mieszając. Kompot odcedzić z masy rabarbarowej.
4.3/4 ciasta wyłożyć na blachę,przykryć rozgotowanym rabarbarem.
5.Z białek ubić sztywną pianę i wyłożyć na rabarbar, na wierzch dać kruszonkę z reszty ciasta.
6.Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i piec ok 50 minut.
Po upieczeniu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego.
Komentarze