Oponki z budyniem waniliowym

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo pulchne, pachnące wanilią pyszne oponki. Idealne na tłusty czwartek i na zwykły dzień. Dużo smaczniejsze od klasycznych, za sprawą dodatku budyniu waniliowego.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na ciasto:
    30 dag sera mielonego z wiaderka
    ok.30 dag mąki pszennej +do posypania stolnicy
    1 budyń waniliowy w proszku z prawdziwą wanilią
    parę kropli aromatu waniliowego
    5 dag cukru pudru
    2 żółtka
    1/3 szkl. kwaśnej śmietany
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka octu 10%
    szczypta soli
    dodatkowo:
    olej do smażenia
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Oponki

Oponki z budyniem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Oponki z budyniem waniliowym 1. Do miski wsypać przesianą mąkę, budyń, cukier waniliowy, ser, żółtka, śmietanę, parę kropli aromatu waniliowego, szczyptę soli i sodę rozpuszczoną w occie. Zagnieść gładkie ciasto.
  • Oponki z budyniem waniliowym 2. Gotowe ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy.
    Na grubość ok. 6-8 mm. Wykrawamy szklanką krążki a w środku robimy dziurkę za pomocą kieliszka. Układamy na deseczce w odstępach.
  • Oponki z budyniem waniliowym 3. W rondelku rozgrzewamy olej. Partiami wkładamy krążki ciasta i smażymy z obu stron na złoty kolor.
  • Oponki z budyniem waniliowym 4. Usmażone oponki układamy na ręczniku jednorazowym,aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
    Następnie za pomocą sitka posypujemy je cukrem pudrem.

Porady

Zamiast budyniu waniliowego możemy dodać budyń o smaku kokosowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować