Omlety Biszkoptowe

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Weekendowy Deser dobrze Nadziany poleca się do Kawki.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 szt.
    3 jajka L
    pół szkl.cukru
    mały cukier waniliowy
    pół szkl.mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju
    szczypta soli
    Krem:
    330 ml śmietanki kremówki 30 % lub 36 %
    250 g serka mascarpone
    cukier puder do smaku
    ulubione owoce
    u mnie maliny i borówki
    oraz kryształki galaretki malinowej
    cukier puder do posypania omletów
    dżem truskawkowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Omlet

Omlety biszkoptowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Omlet. 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,wsypywać stopniowo cukier wymieszany z cukrem waniliowym,ubić na sztywno,następnie wrzucić żółtka,i wlać olej zmiksować krótko,odłożyć mikser,przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia,wymieszać delikatnie łyżką,
  • Omlet. 2. nałożyć połowę masy do rękawa cukierniczego,i wyciskać okręgi na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia(można posmarować papier do pieczenia delikatnie olejem).Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C i pieczemy do zarumienienia ok.8 min.w zależności od piekarnika,trzeba zwrócić uwagę,aby brzegi nie spiekły się za mocno,bo inaczej nam popękają przy składaniu.
  • Omlet. 3. Zdjąć z papieru i delikatnie złożyć,gdyby za bardzo się przesuszyły,można skropić je wodą z sokiem z cytryny i cukrem do smaku.
    Przestygnięte omlety posmarować w środku dżemem,śmietankę i serek schłodzić w zamrażalniku ok.30 min.
    Śmietankę i serek ubijamy razem na sztywno,pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder do smaku,zmiksować krótko i krem jest gotowy.
    Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy krem na połowie omletu od jednej strony do drugiej,następnie zapełniając środek i układając na wierzchu owoce i kryształki galaretki(opcjonalnie)dociskamy górę omletu do kremu i wierzch posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Do środka omletów można włożyć ulubione owoce,można również wierzch polać roztopioną czekoladą na parze robiąc esy floresy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować