Rolada szpinakowa z filetem drobiowym

4.96 (202 ocen)

Smakuje na ciepło i na zimno.

Składniki:

  • 5 jajek
    3 kopiaste łyżki mąki pełnoziarnistej
    3 łyżki majonezu
    200 g sera żółtego
    200 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
    ząbek czosnku
    łyżka masła
    600 g piersi z kurczaka
    300 g pieczarek
    mała cebula
    suszone pomidory w oliwie
    2 łyżki oleju
    sól
    pieprz
    przyprawa kebab-gyros
Wystaw ocenę:

4.96 (202 ocen)

Rolada szpinakowa z filetem drobiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrażamy i osączamy na sicie.
    Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak,, solimy do smaku i chwilę przesmażamy. Odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. Pieczarki oczyszczamy, myjemy i ścieramy na grube wiórki, cebulę drobno siekamy.dusimy razem na oleju do odparowania wody, studzimy.
    Filet myjemy, osuszamy,kroimy na plastry,które lekko rozbijamy tłuczkiem i posypujemy przyprawą kebab-gyros.
  • 3. Ser siekamy w malakserze albo trzemy na małe wiórki.
    Jajka wbijamy do miski, roztrzepujemy, dodajemy majonez, szpinak, ser i mąkę, wszystko starannie mieszamy.
  • 4. Blaszkę o wymiarach 35x28 wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę jajeczno-szpinakową, wyrównujemy powierzchnię, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 minut.
  • 5. Wyjmujemy nasz omlet i na jeszcze ciepłym układamy płaty mięsa, na nich pieczarki, a na środku suszone pomidory osączone z oliwy.
    Zwijamy dłuższy bok w roladę dość ciasno pomagając sobie papierem na którym leży.Zawijamy całość w papier i wkładamy do piekarnika na pół godziny.
    Podajemy pokrojoną w plastry jako przystawka na zimno lub na ciepło jako dodatek do drugiego dania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować