biskwity - biszkoptowe omlety z bitą śmietaną

4.49 (145 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób

Biszkoptowe, pieczone omlety z bitą śmietaną, zwane również biskwitami. Lekki deser, bardzo prosty do przygotowania, który posmakuje nie tylko dzieciom. Zrobicie je szybko i zapewniam Was, że równie szybko znikną z talerza. W sezonie koniecznie podajcie je ze świeżymi owocami.

  • 30 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 3 jajka
    szczypta soli
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    250 ml śmietany kremówki (30%)
    2 łyżki cukru pudru
    cukier puder do posypania
    owoce do podania
Wystaw ocenę:

4.49 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Omlet Bita śmietana

Biskwity - biszkoptowe omlety z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dwie blaszki wyłożyłam papierem do pieczenia, na każdym narysowałam cztery kółka o średnicy 10 cm.
    Białka ubiłam ze szczyptą soli. Gdy masa zaczęła gęstnieć dodawałam stopniowo cukier wymieszany z cukrem waniliowym, cały czas miksując. Do gęstej masy dodałam żółtka, wymieszałam na niskich obrotach. Na koniec dodałam wymieszane i przesiane mąki, całość delikatnie połączyłam łyżką.
    Gotowe ciasto wyłożyłam na okręgi (mniej więcej dwie pełne łyżki ciasta na każdy). Wstawiłam do gorącego piekarnika i piekłam 6 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika natychmiast zdjęłam z blachy pomagając sobie szpatułką. Każdy omlecik złożyłam na pół i odłożyłam do wystygnięcia.
    Śmietanę ubiłam na sztywno z cukrem pudrem i wypełniłam nią omleciki. Całość oprószyłam cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować