Omlety biszkoptowe z malinami

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Propozycja na smaczne śniadanie lub deser. Smak i zapach lata :)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3,5 dag mąki
    4 dag cukru
    1 cukier waniliowy
    2 jaja
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    25 dag serka homogenizowanego waniliowego
    ½ szkl śmietany 30%
    1 łyżka cukru pudru
    20 dag świeżych malin
    1 łyżka żelatyna
    mięta
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Omlet

Omlety biszkoptowe z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maliny przebieramy i myjemy, zostawiamy do odsączenia na sicie.
  • 2. Odzielamy białka od żółtek i ubijamy pianę. Do sztywnej dodajemy cukier, ubijamy chwilę, dodajemy żółtka, ubijamy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy rózgą. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego, odcinamy końcówkę i szprycujemy 4 koła na papierze do piecznia o średnicy ok 14 cm. Pieczemy ok 10 min w 180 st. Wyciągamy na wilgotną ściereczkę, przykrywamy i zostawiamy do wystudzenia.
  • 3. Kilka malin zostawiamy do dekoracji, resztę miksujemy. Połowę musu zostawiamy do polania omletów a resztę miksujemy z serkeim homogenizowanym i łyżką cukru pudru. Ubijamy śmietankę na sztywno i łączymy delikatnie z masą. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 3 łyżkach gorącej wody. Mieszamy masę i odstawiamy do lekkiego stężenia. Przekładamy masę do szprycy i napełniamy omlety.
  • 4. Posypujemy cukrem pudrem, polewamy musem malinowym i ozdabiamy całymi malinami i listkami mięty. Smacznego!

Porady

Możemy użyć dowolnych sezonowych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować