Omlety biszkoptowe z serkiem mascarpone i nektarynkami

4.5 (165 ocen)

  • 60 min

Omlet zrobiłam mojemu mężowi, bardzo mu smakował.

  • 60 min

Składniki:

  • Na omlety:
    3 jajka
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżki mąki
    kilka kropel soku z cytryny

    Nadzienie:
    200 ml śmietany 30%
    100 g serka mascarpone
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    3 nektarynki
    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

    Dodatkowo:
    papier do pieczenia
    wilgotna ścierka
    rękaw cukierniczy
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Omlety biszkoptowe z serkiem mascarpone i nektarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie omletów 1. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę z kilkoma kroplami cytryny i cukrem pudrem. Do ubitych białek dodawaj po jednym żółtku delikatnie mieszając. Dodaj przesianą mąkę i wymieszaj delikatnie najlepiej drewnianą łyżką. Na blachę wyłóż papier do pieczenia. Porcjami wlewaj biszkopt tworząc kółka ( z tej porcji wyszło mi 4 omlety średniej wielkości).
  • Upieczone omlety 2. Piecz ok 7 min w temp. 180*C. Upieczone i gorące omlety wykładaj na zwilżoną ściereczkę, złóż na pół, pozostaw do wystudzenia.
  • Przygotowanie omletów 3. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem waniliowym, dodaj serek mascarpone i dokładnie wymieszaj. Masę włóż do rękawa cukierniczego. Nektarynki umyj, osusz, przekrój, usuń pestki, pokrój w plasterki.
  • Smacznego! 4. Omlety wyciągnij ze ścierki.Na jedną połówkę omleta nałóż bitą śmietanę, poukładaj nektarynki, złóż na pół. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, polej omleta. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Nektarynki Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować