Ogórki wężowe w zalewie chrzanowej

4.49 (157 ocen)

  • Dla 4 osób

Ogórki wężowe też można pasteryzować. ;)

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Składniki na zalewę:

    200 ml octu z białego wina lub jabłkowego

    1 litr przegotowanej wody

    pół szklanki cukru

    4 łyżki chrzanu

    1 główka czosnku

    2 łyżki gruboziarnistej soli

    Oraz:

    2 kg wężowych ogórków

    4 litrowe słoiki ze szczelnymi zakrętkami

    4 liście laurowe
Wystaw ocenę:

4.49 (157 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki wężowe w zalewie chrzanowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte słoiki wkładamy do piekarnika i 'wypiekamy' przez 10 minut w temperaturze 200 stopni.

    Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w średniej grubości plasterki.

    Do garnka wlewamy wodę, ocet, sól, dodajemy cukier, chrzan oraz przeciśniętą przez praskę całą główkę czosnku.
    Zalewę doprowadzamy do wrzenia.

    Ostrożnie wyciągamy słoiki oraz nakrętki z piekarnika (koniecznie przy użyciu ochronnych rękawic!), do każdego słoika wkładamy jeden liść laurowy oraz
    ogórki pozostawiając około 2 cm wolnej przestrzeni na zalewę.

    Wrzącą zalewą uzupełniamy słoiki, mocno zakręcamy i stawiamy na zakrętce.

    Do dużego garnka wkładamy czystą ściereczkę i kładziemy na niej słoiki.
    Zalewamy wodą do wysokości 2 - 3 cm przed zakrętką.

    Pasteryzujemy przez pięć minut od zagotowania.

    Po wyciągnięciu słoiki ponownie stawiamy na zakrętce i otulamy ciepłym kocem.
    Następnego dnia wynosimy w chłodne i ciemne miejsce.

    Doskonałe jako dodatek do obiadu. ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Czosnek Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować