Ogórki wężowe w zalewie chrzanowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte słoiki wkładamy do piekarnika i 'wypiekamy' przez 10 minut w temperaturze 200 stopni.
Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w średniej grubości plasterki.
Do garnka wlewamy wodę, ocet, sól, dodajemy cukier, chrzan oraz przeciśniętą przez praskę całą główkę czosnku.
Zalewę doprowadzamy do wrzenia.
Ostrożnie wyciągamy słoiki oraz nakrętki z piekarnika (koniecznie przy użyciu ochronnych rękawic!), do każdego słoika wkładamy jeden liść laurowy oraz
ogórki pozostawiając około 2 cm wolnej przestrzeni na zalewę.
Wrzącą zalewą uzupełniamy słoiki, mocno zakręcamy i stawiamy na zakrętce.
Do dużego garnka wkładamy czystą ściereczkę i kładziemy na niej słoiki.
Zalewamy wodą do wysokości 2 - 3 cm przed zakrętką.
Pasteryzujemy przez pięć minut od zagotowania.
Po wyciągnięciu słoiki ponownie stawiamy na zakrętce i otulamy ciepłym kocem.
Następnego dnia wynosimy w chłodne i ciemne miejsce.
Komentarze