Ogórki w zalewie musztardowo - chrzanowej

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Tak przygotowane ogórki doskonale sprawdzą się jako dodatek do kanapek czy mięs . Mają doskonały smak i ciekawy aromat . Wykonanie ich nie zajmuje wiele czasu , a na pewno wyniesione do spiżarni będą pod ręką o każdej porze dnia i nocy :)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Ogórki gruntowe ok. 3 kg.
    Słoiki - ok. 12 o pojemności 0,5 l.
    Czosnek-ok. 12 ząbków
    Zalewa:
    2 litry wody
    2 szklanki cukru
    2 szklanki octu 10%
    6 łyżeczek soli
    musztarda sarepska -210 g.
    słoiczek chrzanu - 160 g.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki w zalewie musztardowo - chrzanowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ogórki w zalewie musztardowo - chrzanowej 1. Do zimnej wody dodaję musztardę, chrzan , mieszam , dodaję cukier , sól , ocet , mieszam , lekko podgrzewam , studzę . Ogórki myję , obieram ze skórki , kroję po skosie w plasterki , czosnek obieram , kroje na cząstki . Do każdego słoiczka - 0,5 l . pojemności kładę ok. 1 pokrojony ząbek czosnku , plasterki ogórków , zalewam zalewą , słoiki zakręcam , ustawiam w garnku wyłożonym ściereczką , zalewam woda do 3/4 wysokości słoików , doprowadzam do zagotowania , gotuję 10 minut . Słoiki wystawiam do góry dnem , po wystudzeniu wynoszę do spiżarni .

Porady

Ilość wykonanych słoików zależy od wielkości ogórków .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Czosnek Musztarda Zalewa Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować