Ogórki w zalewnie musztardowo - chrzanowej

4.48 (164 ocen)

Nadszedł czas na zapełnianie domowej spiżarni - czas na przetwory z ogórków.

Składniki:

  • ok 2-3 kg ogórków
    Zalewa:
    1 litr wody
    3/4 szklanki octu 10%
    1 szklanka cukru
    1 łyżka soli
    4-5 ząbków czosnku
    kilka kawałków chrzanu
    pieprz
    3 gałązki kopru
    Dodatkowo:
    6 łyżek musztardy chrzanowej
Wystaw ocenę:

4.48 (164 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Przetwory z ogórków

Ogórki w zalewnie musztardowo - chrzanowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ogórki w zalewnie musztardowo - chrzanowej 1. Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku i zagotować. Odstawić do wystudzenia.
  • 2. Do ostudzonej zalewy dodać musztardę i dokładnie wszystko wymieszać.
  • Ogórki w zalewnie musztardowo - chrzanowej 3. Duże ogórki umyć, pokroić wzdłuż i układać w słoikach. Zalać zalewą.
  • Ogórki w zalewnie musztardowo - chrzanowej 4. Pasteryzować na małym ogniu 10 minut. Następnie, ostrożnie aby się nie poparzyć gorące słoiki ustawiać do góry dnem. Pozostawić tak, aż całkowicie wystygną.
    Idealne ogórki na zimę:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować