Obłędny sernik bez ciasta

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Święta Wielkanocy zbliżają się wielkimi krokami i choć mamy obostrzenia to jednak święta z chęcią przygotujemy. Ja z tej okazji postanowiłam przetestować nowy sernik który jest jednym z moich lecz dodałam inne składniki.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8 jajek rozmiar M,
    1 kg twarogu w kostkach,
    1 masło prawdziwe 200 g,
    200 ml śmietany 30 %,
    1 budyń waniliowy 40 g,
    1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    2 szklanki cukru ( szklanka 210 ml ),
    szczypta soli,
    1 łyżeczka aromatu pomarańczowego.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Obłędny sernik bez ciasta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sernik 1. Na początek żółtka oddzielić od białek, białka dokładnie ubić na najwyższych obrotach miksera. Następnie do ubitej piany z białek dodawać po łyżce cukru ( w sumie szklankę ) i ubijać do momentu aż masa z białek zrobi się sztywna i lśniąca.
  • sernik 2. Gdy już mamy ubitą lśniącą pianę z białek. Do drugiej miski dodać cztery kostki twarogu ( miałam chudy z Biedronki taki którego nie trzeba mielić ), dodać żółtka oddzielone od białek, szklankę cukru, cały budyń ( proszek ), łyżkę mąki ziemniaczanej, śmietanę, aromat dowolny oraz roztopione chłodne masło ( nie może być gorące ). Całość dokładnie zmiksować do połączenia się ze sobą wszystkich dodanych składników.
  • sernik 3. Do zmiksowanej masy twarogowej dodać wcześniej ubitą pianę z białek i za pomocą drewnianej łopatki wszystko ze sobą połączyć na jednolitą masę. Do blaszki 35 na 25 wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą przełożyć gotowy sernik, wierzch wyrównać łyżką.
  • sernik 4. Tak przygotowany sernik wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piec przez 45 minut. Po 45 minutach zmniejszyć temperaturę na 110 stopni i piec jeszcze 10 minut ( czas i temperatura piekarnika jest zależna od naszych piekarników ponieważ nie wszystkie są jednakowe ). Upieczony sernik wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy już sernik ostygnie posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową. Po ostygnięciu sernik bardzo ładnie odchodzi od papieru do pieczenia.
  • sernik 5. Sernik wyszedł idealny mocno wilgotny i bardzo smaczny aż rozpływa się w ustach. Mój serniczek pięknie w czasie pieczenia rósł na całą blaszkę a nawet ponad nią, lecz po wyciągnięciu z piekarnika opadł jak każdy sernik nie wiem co było tego przyczyną będę dalej go testować z różnymi dodatkami np. brzoskwiniami, rodzynkami czy nawet ananasem ale jestem już pewna że na zawsze zagości on w mojej kuchni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować