SERNIK Z MUSEM WIŚNIOWYM BEZ CIASTA

0 (0 ocen)

Szpinak nadaje wilgoci i koloru. W rzeczywistości warstwa zielona jest wyraźniejsza niż na zdjęciu.100 g to 85 kcal;)

Składniki:

  • Sernik:
    600 g sera białego chudego
    200 g mleka zagęszczonego light
    2 jajka
    30 g cukru brzozowego
    40 g mąki pszennej
    Skórka otarta z 1 pomarańczy
    Sok z 1 pomarańczy
    35 g jogurtu naturalnego 0%
    200 g szpinaku mrożonego
    Mus wiśniowy:
    450 g mrożonych wiśni
    Skórka otarta z 1 pomarańczy
    3 łyżki żelatyny
    Galaretka wiśniowa+350 ml wody
    Tortownica 16 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Serniki Desery

Sernik z musem wiśniowym bez ciasta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-26wmau9 1. Sernik:
    Szpinak przełożyć na sito i zostawić do całkowitego rozmrożenia. Odcisnąć z wody. Przełożyć o dzbanka blendera, dodać sok z pomarańczy i zmiksować. Dodać jogurt i po raz kolejny zmiksować na gładką pastę.
  • image-0gbor2a 2. Do naczynia o płaskim dnie-najlepiej rondla przełożyć ser biały, mleko zagęszczone ,cukier brzozowy, jajka, oraz mąkę i całość dokładnie zmiksować, aby masa była gładka i bez grudek.
  • image-1i5aqya 3. Dodać cały zmiksowany szpinak i po raz kolejny zmiksować. Masę serową przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( najlepiej zabezpieczyć ją folią aluminiową od zewnątrz ponieważ masa jest dosyć płynna).
  • image-01fc4hb 4. Piekarnik nagrzać do 180 st i po wstawieniu sernika do niego obniżyć temperaturę do 160 st i piec około 60 minut. Wyjąć, ostudzić i wstawić na całą noc do lodówki.
    Następnego dnia przekroić wzdłuż na pół. W jednej połowie wyciąć okrąg o szerokości 9 cm. Odłożyć na bok.
  • image-06970k5 5. Mus:
    Do rondla przełożyć wiśnie ( nie ma potrzeby rozmrażać). Dusić do miękkości owoców. W połowie duszenia dodać skórkę otartą z pomarańczy. Miękkie owoce zmiksować blenderem.
    Żelatynę zalać 4-5 łyżkami wody. Gdy napęcznieje dodać do zmiksowanych wiśni. Dokładnie wymieszać, aby żelatyna się rozpuściła.
    Galaretkę rozpuścić w 350 ml wody, dodać do musu wiśniowego i po raz ostatni zmiksować. Zostawić do wstępnego stężenia.
  • image-0c6vnxf 6. Składanie sernika:
    Na talerzu ułożyć sernik z wyciętym krążkiem. Zapiąć obręcz tortownicy. Do wydrążonego miejsca wlać mus wiśniowy. Wstawić na kilka minut do lodówki.
  • image-1a5ntpj 7. Wyjąć i na musie wiśniowym ułożyć mały krążek sernika.
  • image-0wam6gq 8. Wylać mus w takiej ilości, aby przykryć mały krążek sernika, ponownie wstawić na 5 minut do lodówki. Wyjąć, ułożyć ostatni kawałek sernika i wylać resztę musu wiśniowego. Wstawić do lodówki na całą noc. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Szpinak Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować