SERNIK Z MUSEM WIŚNIOWYM BEZ CIASTA

  • wyświetlono: 335 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Szpinak nadaje wilgoci i koloru. W rzeczywistości warstwa zielona jest wyraźniejsza niż na zdjęciu.100 g to 85 kcal;)

20191005_083333

Składniki

Sernik:
600 g sera białego chudego
200 g mleka zagęszczonego light
2 jajka
30 g cukru brzozowego
40 g mąki pszennej
Skórka otarta z 1 pomarańczy
Sok z 1 pomarańczy
35 g jogurtu naturalnego 0%
200 g szpinaku mrożonego
Mus wiśniowy:
450 g mrożonych wiśni
Skórka otarta z 1 pomarańczy
3 łyżki żelatyny
Galaretka wiśniowa+350 ml wody
Tortownica 16 cm

Sposób przygotowania przepisu:

SERNIK Z MUSEM WIŚNIOWYM BEZ CIASTA

  • image-26wmau91. Sernik:
    Szpinak przełożyć na sito i zostawić do całkowitego rozmrożenia. Odcisnąć z wody. Przełożyć o dzbanka blendera, dodać sok z pomarańczy i zmiksować. Dodać jogurt i po raz kolejny zmiksować na gładką pastę.
  • image-0gbor2a2. Do naczynia o płaskim dnie-najlepiej rondla przełożyć ser biały, mleko zagęszczone ,cukier brzozowy, jajka, oraz mąkę i całość dokładnie zmiksować, aby masa była gładka i bez grudek.
  • image-1i5aqya3. Dodać cały zmiksowany szpinak i po raz kolejny zmiksować. Masę serową przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( najlepiej zabezpieczyć ją folią aluminiową od zewnątrz ponieważ masa jest dosyć płynna).
  • image-01fc4hb4. Piekarnik nagrzać do 180 st i po wstawieniu sernika do niego obniżyć temperaturę do 160 st i piec około 60 minut. Wyjąć, ostudzić i wstawić na całą noc do lodówki.
    Następnego dnia przekroić wzdłuż na pół. W jednej połowie wyciąć okrąg o szerokości 9 cm. Odłożyć na bok.
  • image-06970k55. Mus:
    Do rondla przełożyć wiśnie ( nie ma potrzeby rozmrażać). Dusić do miękkości owoców. W połowie duszenia dodać skórkę otartą z pomarańczy. Miękkie owoce zmiksować blenderem.
    Żelatynę zalać 4-5 łyżkami wody. Gdy napęcznieje dodać do zmiksowanych wiśni. Dokładnie wymieszać, aby żelatyna się rozpuściła.
    Galaretkę rozpuścić w 350 ml wody, dodać do musu wiśniowego i po raz ostatni zmiksować. Zostawić do wstępnego stężenia.
  • image-0c6vnxf6. Składanie sernika:
    Na talerzu ułożyć sernik z wyciętym krążkiem. Zapiąć obręcz tortownicy. Do wydrążonego miejsca wlać mus wiśniowy. Wstawić na kilka minut do lodówki.
  • image-1a5ntpj7. Wyjąć i na musie wiśniowym ułożyć mały krążek sernika.
  • image-0wam6gq8. Wylać mus w takiej ilości, aby przykryć mały krążek sernika, ponownie wstawić na 5 minut do lodówki. Wyjąć, ułożyć ostatni kawałek sernika i wylać resztę musu wiśniowego. Wstawić do lodówki na całą noc. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciezdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiurodzinysernikWielkanocdla dzieciWiśniemój pomysłboże narodzeniedo kawysernik pieczonyszpinak mrożonyprzepisy_fit

Komentarze

Podobne przepisy

sernik z musem truskawkowym

Dodane przez: agarybak76

Sernik z musem truskawkowym

Pyszny sernik na kruchym kakaowym...

Sernik z musem mango

Dodane przez: Cafe Babilon_Laura

Sernik z musem mango

Delikatny, lekki sernik z musem...

sernik z brzoskwiniowym musem

Dodane przez: antrea

sernik z brzoskwiniowym musem

Ciasto jest delikatne, śmietankowe...

Sernik z musem truskawkowym

Dodane przez: megii013

Sernik z musem truskawkowym

Przepis na to ciasto podpatrzyłam...

s

Dodane przez: sylwin03

Serniczki z musem truskawkowym

Serniczki z musem truskawkowym

sernik

Dodane przez: rene70

Sernik z musem czekoladowym

Kolejny weekend majowy a u mnie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE