Szpinak nadaje wilgoci i koloru. W rzeczywistości warstwa zielona jest wyraźniejsza niż na zdjęciu.100 g to 85 kcal;)
Składniki:
Sernik:
600 g sera białego chudego
200 g mleka zagęszczonego light
2 jajka
30 g cukru brzozowego
40 g mąki pszennej
Skórka otarta z 1 pomarańczy
Sok z 1 pomarańczy
35 g jogurtu naturalnego 0%
200 g szpinaku mrożonego
Mus wiśniowy:
450 g mrożonych wiśni
Skórka otarta z 1 pomarańczy
3 łyżki żelatyny
Galaretka wiśniowa+350 ml wody
Tortownica 16 cm
Sernik z musem wiśniowym bez ciasta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sernik:
Szpinak przełożyć na sito i zostawić do całkowitego rozmrożenia. Odcisnąć z wody. Przełożyć o dzbanka blendera, dodać sok z pomarańczy i zmiksować. Dodać jogurt i po raz kolejny zmiksować na gładką pastę.
2.Do naczynia o płaskim dnie-najlepiej rondla przełożyć ser biały, mleko zagęszczone ,cukier brzozowy, jajka, oraz mąkę i całość dokładnie zmiksować, aby masa była gładka i bez grudek.
3.Dodać cały zmiksowany szpinak i po raz kolejny zmiksować. Masę serową przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( najlepiej zabezpieczyć ją folią aluminiową od zewnątrz ponieważ masa jest dosyć płynna).
4.Piekarnik nagrzać do 180 st i po wstawieniu sernika do niego obniżyć temperaturę do 160 st i piec około 60 minut. Wyjąć, ostudzić i wstawić na całą noc do lodówki.
Następnego dnia przekroić wzdłuż na pół. W jednej połowie wyciąć okrąg o szerokości 9 cm. Odłożyć na bok.
5.Mus:
Do rondla przełożyć wiśnie ( nie ma potrzeby rozmrażać). Dusić do miękkości owoców. W połowie duszenia dodać skórkę otartą z pomarańczy. Miękkie owoce zmiksować blenderem.
Żelatynę zalać 4-5 łyżkami wody. Gdy napęcznieje dodać do zmiksowanych wiśni. Dokładnie wymieszać, aby żelatyna się rozpuściła.
Galaretkę rozpuścić w 350 ml wody, dodać do musu wiśniowego i po raz ostatni zmiksować. Zostawić do wstępnego stężenia.
6.Składanie sernika:
Na talerzu ułożyć sernik z wyciętym krążkiem. Zapiąć obręcz tortownicy. Do wydrążonego miejsca wlać mus wiśniowy. Wstawić na kilka minut do lodówki.
7.Wyjąć i na musie wiśniowym ułożyć mały krążek sernika.
8.Wylać mus w takiej ilości, aby przykryć mały krążek sernika, ponownie wstawić na 5 minut do lodówki. Wyjąć, ułożyć ostatni kawałek sernika i wylać resztę musu wiśniowego. Wstawić do lodówki na całą noc. Smacznego!
Komentarze