Nergale po meksykańsku - diabelskie pierogi prosto z pieca

4.46 (157 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Jeden z naszych znajomych zamawiając kiedyś pierogi swojskie i meksykańskie. Zażartował z panią przyjmującą zamówienie, że poprosi "nergale". Na pudełku z dostarczonymi pierogami widniała owa nazwa:)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • FARSZ:
    - mieszanka warzywna (meksykańska Frosta): 1 opakowanie
    - olej: 3 łyżki
    - kukurydza (mała bonduelle): 0.5 puszki
    - filet z kurczaka (ok.200 g, piersi bez skóry): 0.5 sztuki
    - żółtka (kurze lub 2 łyzki startego żółtego sera): 2 sztuki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - papryka mielona (słodka): 1 łyżeczka
    - papryka mielona (ostra chili): 0.5 łyżeczki
    CIASTO:
    - mąka (pszenna): 200 gramów
    - masło: 60 gramów
    - sól: 1 łyżeczka
    - drożdże (suche instant): 8 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    ORAZ::
    - białko (do posmarowania): 1 sztuka
    - papryka (chili grubo mielona - płatki do posypania): 1 łyżka
    - papryka mielona (słodka na ząbki): 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.46 (157 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Nergale po meksykańsku - diabelskie pierogi prosto z pieca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nergale 1. Na patelnię wlać 2 łyżki oleju i wrzucić całą zawartość mieszanki meksykańskiej Frosta i odcedzoną z zalewy kukurydzę. Smażyć ok. 10-15 minut do całkowitego odparowania płynu. Na drugiej patelni na 1 łyżce oleju podsmażyć drobno pokrojony (1 cm kostki) filet z kurczaka, doprawiając go solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką. Tak samo doprawić farsz. Wymieszać warzywa z kurczakiem i żółtkami.
  • nergale 2. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól, roztopione masło i wymieszać drewnianą łyżką. Wbić jajko, dodać 5 łyżek zimnej wody, wymieszać i wyłożyć ciasto na blat. Przez około 10 min. wyrabiać elastyczne ciasto, podsypując ewentualnie mąką.
    Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto rozwałkować i miseczką średnicy 15 cm wycinać kółka. Nakładać po 2 łyżki farszu, zlepiać brzegi bardzo dokładnie palcami. Nożyczkami wyciąć ząbki i ponownie bardzo dobrze zlepić, wyostrzając ząbki, tak by farsz nie miał prawa wypłynąć:)
    Gotowe posmarować lekko ubitym białkiem i posypać płatkami papryki chili. Umieścić w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec 40 minut na złocisty kolor.
  • nergale 3. Ząbki zwilżyć wodą i zamaczać w słodkiej papryce. Podawać z pikantnym sosem, np sambal oelek - dla miłośników mocnych wrażeń lub dla złagodzenia z kwaśną śmietaną.
    Najlepsze od razu po upieczeniu, na ciepło. Zimne można odgrzewać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować