Empanadas prosto z pieca

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

rzepis na empanady pochodzi z Ameryki Południowej, a dokładniej z Argentyny, gdzie spotkamy tyle wariacji na temat tego przepisu ilu mieszkańców tego kraju. W kwestii farszu ogranicza nas w zasadzie tylko nasza wyobraźnia. Zazwyczaj są one mięsne, jednak zdarzają się warzywne, rybne, a nawet słodkie

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:

    500 g mąki pszennej
    250 g miękkiego masła
    30 g świeżych drożdży
    3 żółtka
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    spora szczypta soli


    Farsz:

    300 g mielonego mięsa wołowego
    1 duża cebula
    100 g chorizo
    1 papryczka chilli
    1 łyżeczka suszonej, wędzonej papryki
    2 drobno posiekane ząbki czosnku
    2 łyżki pasty pomidorowej
    125 ml wytrawnego czerwonego wina
    pół łyżeczki kuminu
    sól, świeżo mielonu pieprz


    Dip :

    4 łyżki jogurtu naturalnego
    2 łyżeczki pesto z bazylii
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi pieczone Dania główne

Empanadas prosto z pieca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotowanie musimy zacząć od przygotowania farszu. Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy mięso mielone, następnie dodajemy do niego pokrojone w kostkę chorizo. Gdyby wytopiło nam się bardzo dużo tłuszczu nie miejmy skrupułów przed odlaniem go (tłuszcz z chorizo świetnie zaromatyzuje niektóre dania) Do mięsa dodajemy następnie pokrojoną w niewielką kostkę cebulę oraz posiekany czosnek, a w następnej kolejności także posiekane chilli ( bez pestek, o ile nie chcemy piekielnie ostrego farszu) Jest to także dobry moment by dodać pozostałe przyprawy i pozwolić im się chwilkę podsmażyć, tak by w pełni uwolniły swój aromat. Następnie deglasujemy patelnię winem i czekamy aż alkohol i większość płynu odparują, wtedy też dodajemy pastę pomidorową. Ważne, aby nasz farsz był bardzo gęsty i nie wypływał z pierożków.
  • 2. Kolejnym krokiem jest przygotowanie ciasta. W większości tradycyjnych przepisów nie używa się drożdży, jednak w tej wersji jest ono znacznie delikatniejsze i bardziej puszyste. Rzeczone drożdże ścieramy na tarce o drobnych oczkach, następnie dodajemy przesianą mąkę, posiekane masło oraz żółtka i sól. Szybko wyrabiamy tak aby otrzymać gładką i sprężystą masę, przypominającą kruche ciasto. Gdyby ciasto było za suche możemy dodać łyżkę jogurtu naturalnego lub śmietany. Inną opcją (chociaż jej nie polecam) jest także wcześniejsze rozpuszczenie masła. Dobrze wyrobione ciasto odstawiamy na ok. 15 minut do lodówki, owinięte folią spożywczą.
  • 3. Po tym czasie rozwałkowujemy je dosyć cienko, tak by miało grubość ok 3 mm. Następnie postępujemy jak przy klasycznych pierogach - wycinamy z ciasta kółka, na ich środek wykładamy trochę farszu, a na sam koniec sklejamy brzegi. robimy tak aż do skończenia ciasta (lub farszu ;)
  • 4. Empanady, posmarowane wcześniej rozmąconym jajkiem, pieczemy w temperaturze 200 stopni, aż będą rumiane czyli ok. 20 minut. Z podanych proporcji wyszło mi ok. 30 średniej wielkości pierożków.
  • 5. Podaję je z prostym dipem zrobionym z jogurtu pesto i soku cytrynowego. Smacznego!

Porady

Warto przygotować więcej pierożków i zamrozić je po upieczeniu. Najłatwiej odgrzewa się je w piekarniku lub na patelni

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować