Fasolka po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryki umyć, osuszyć, a po usunięciu gniazd nasiennych pociąć w ćwiartki. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Dołożyć papryki i przez chwilę podsmażać. Następnie dodać pomidory i gotować przez 5 minut, co jakiś czas mieszając.
2.Do zawartości naczynia dołożyć osączoną fasolę. Całość doprawić przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i krótko gotować. Pod koniec dodać cukier do smaku.
3.Kiełbasę pokroić w krążki, podsmażyć na odrobinie oleju, po czym z drobno posiekanymi dymkami dorzucić do fasoli. Całość przez chwilę podgrzewać. Serwować na gorąco.
Porady
Aby potrawa miała jeszcze ciekawszy i intensywniejszy smak, można dodać do niej ok. 1 łyżeczki kuminu oraz posiekanej kolendry.
Komentarze