Nalewka z czerwonych porzeczek

4.5 (187 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Na pytanie, w jaki sposób mogę opisać i scharakteryzować tę nalewkę, mój Mąż odpowiedział jednym słowem: "ALKOHOL". Niech zatem to będzie odpowiedź na wszelkie pytania :-)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg przebranych dojrzałych owoców czerwonej porzeczki
    1 l spirytusu 96%
    1/2 litra wody (najlepiej źródlanej lub przygotowanej po uprzednim ochłodzeniu)
    1 kg cukru
    1/2 laski wanilii
    4-5 ziarenek kardamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Nalewka z czerwonych porzeczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dojrzałe, czerwone owoce oczyścić, umyć i osuszyć. Włożyć do słoja razem z przeciętą wzdłuż wanilią i kardamonem, zalać spirytusem i wodą. Macerować w ciepłym, słonecznym miejscu przez miesiąc, co kilka dni wstrząsając naczyniem.
  • 2. Po tym czasie nalew zlać i odstawić, natomiast owoce zasypać cukrem. Gdy z cukru zacznie powstawać syrop, można przyspieszyć proces rozpuszczania poprzez mieszanie.
  • 3. Gdy, po kilku dniach, widać, że cukier nie rozpuści się już bardziej, połączyć z nalewem. Odstawić na kilka dni (aż do całkowitego rozpuszczenia cukru), przefiltrować i rozlać do butelek. Przechowywać w chłodnym, ciemnym pomieszczeniu. Dojrzewa minimum 3-6 miesięcy.

    Na zdrowie!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nalewka Czerwona porzeczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować