Na pytanie, w jaki sposób mogę opisać i scharakteryzować tę nalewkę, mój Mąż odpowiedział jednym słowem: "ALKOHOL". Niech zatem to będzie odpowiedź na wszelkie pytania :-)
60 min
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
1 kg przebranych dojrzałych owoców czerwonej porzeczki
1 l spirytusu 96%
1/2 litra wody (najlepiej źródlanej lub przygotowanej po uprzednim ochłodzeniu)
1 kg cukru
1/2 laski wanilii
4-5 ziarenek kardamonu
Nalewka z czerwonych porzeczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dojrzałe, czerwone owoce oczyścić, umyć i osuszyć. Włożyć do słoja razem z przeciętą wzdłuż wanilią i kardamonem, zalać spirytusem i wodą. Macerować w ciepłym, słonecznym miejscu przez miesiąc, co kilka dni wstrząsając naczyniem.
2.Po tym czasie nalew zlać i odstawić, natomiast owoce zasypać cukrem. Gdy z cukru zacznie powstawać syrop, można przyspieszyć proces rozpuszczania poprzez mieszanie.
3.Gdy, po kilku dniach, widać, że cukier nie rozpuści się już bardziej, połączyć z nalewem. Odstawić na kilka dni (aż do całkowitego rozpuszczenia cukru), przefiltrować i rozlać do butelek. Przechowywać w chłodnym, ciemnym pomieszczeniu. Dojrzewa minimum 3-6 miesięcy.
Komentarze