Galaretka z czerwonych porzeczek

4.5 (175 ocen)

Galaretka idealnie smakuje z świeżą bułką i masełkiem:). W zimie pozwala nam się cieszyć smakiem lata!!!

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 kg czerwonej porzeczki (po obraniu z szypułek),
    • 800 gram cukru,
    • ¼ łyżeczki cynamonu,
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Konfitury Dodatki

Galaretka z czerwonych porzeczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • osuszanie 1. Porzeczki dokładnie przebieramy i myjemy. Następnie odsączamy ją z wody.
  • dodanie cukru 2. Tak przygotowaną przekładamy do garnka w którym będziemy ją smażyć. Zasypujemy owoce cukrem i stawiamy na gazie. W trakcie podgrzewania, szczególnie na początku owoce częściej mieszamy. Gdy porzeczka puści już sok konfitura nie wymaga częstego mieszania.
  • smażenie 3. Porzeczki z cukrem podgrzewamy na wolnym ogniu ok. 15 minut, tak by owoce stały się miękkie
  • usuwanie pestek i skórek 4. Następnie całość zdejmujemy z ognia. Porzeczki przecieramy przez gęste sito, by powstał klarowny sok.
    Uzyskany sok ponownie stawiamy na gazie, dodajemy do niego cynamon i zagotowujemy.
    Ciepły sok rozlewamy do przygotowanych słoiczków. Szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona porzeczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować