Galaretka z czerwonych porzeczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Porzeczki dokładnie przebieramy i myjemy. Następnie odsączamy ją z wody.
2.Tak przygotowaną przekładamy do garnka w którym będziemy ją smażyć. Zasypujemy owoce cukrem i stawiamy na gazie. W trakcie podgrzewania, szczególnie na początku owoce częściej mieszamy. Gdy porzeczka puści już sok konfitura nie wymaga częstego mieszania.
3.Porzeczki z cukrem podgrzewamy na wolnym ogniu ok. 15 minut, tak by owoce stały się miękkie
4.Następnie całość zdejmujemy z ognia. Porzeczki przecieramy przez gęste sito, by powstał klarowny sok.
Uzyskany sok ponownie stawiamy na gazie, dodajemy do niego cynamon i zagotowujemy.
Ciepły sok rozlewamy do przygotowanych słoiczków. Szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut.
Komentarze