Naleśniki z cukinią, boczkiem i serem zapiekane pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przygotowujemy ciasto na naleśniki. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, wodę, mleko, sól i olej i wszystko miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie na patelni wysmarowanej olejem smażymy cienkie naleśniki.
2.W międzyczasie przygotowujemy farsz. Cukinię kroimy na cienkie plasterki i podsmażamy na rozgrzanym oleju wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie dodajemy cienkie plasterki pancetty i chwilę podsmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonymi ziołami – bazylią i oregano. Gdy cukinia lekko ostygnie dodajemy starty cheddar (zostawiamy 2 łyżki) oraz pokrojone połówki pomidorków koktajlowych i wszystko delikatnie mieszamy.
3.Przygotowujemy sos beszamelowy: w garnuszku, na bardzo małym ogniu roztapiamy masło. Gdy masło będzie już roztopione ciągle mieszając dodajemy mąkę. Następnie (cały czas mieszamy) powoli dodajemy mleko. Najpierw troszkę, tak aby mąka połączyła się z mlekiem i zniknęły wszystkie grudki, a potem pozostałą część mleka. Sos gotujemy na wolnym ogniu przez około 5-10 minut i cały czas mieszamy. Doprawiamy solą, białym pieprzem, gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny.
4.Na usmażonych naleśnikach układamy farsz i składamy je w trójkąty, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem beszamelowym i posypujemy pozostałym startym serem. Tak przygotowane naleśniki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 15 minut (aż wierzch lekko się zarumieni).
Komentarze