Naleśniki z cukinią, boczkiem i serem zapiekane pod beszamelem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Naleśniki z kolorowym, aromatycznym farszem z warzyw i pancetty zapieczone pod pierzynką z beszamelu to moja propozycja na pyszny i sycący obiad.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Naleśniki:
    1) 2 szkl mąki pszennej
    2) 1 szkl. mleka
    3) 1 szkl. wody mineralnej (najlepiej gazowanej)
    4) 2 jajka
    5) 3 łyżki oleju
    6) szczypta soli
    7) olej do smażenia
    Farsz
    1) mała cukinia
    2) 1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
    3) 15-20 pomidorków koktajlowych
    4) 200 g sera cheddar
    5) 200 g pancetty
    6) sól, pieprz
    7) suszona bazylia
    8) suszone oregano
    9) olej do smażenia
    Sos beszamelowy
    1) 1 łyżka masła
    2) 1 łyżka mąki
    3) 250 ml mleka
    4) sól, biały pieprz
    5) gałka muszkatołowa
    6) sok z połowy cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Naleśniki z cukinią, boczkiem i serem zapiekane pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowujemy ciasto na naleśniki. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, wodę, mleko, sól i olej i wszystko miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie na patelni wysmarowanej olejem smażymy cienkie naleśniki.
  • 2. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Cukinię kroimy na cienkie plasterki i podsmażamy na rozgrzanym oleju wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie dodajemy cienkie plasterki pancetty i chwilę podsmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonymi ziołami – bazylią i oregano. Gdy cukinia lekko ostygnie dodajemy starty cheddar (zostawiamy 2 łyżki) oraz pokrojone połówki pomidorków koktajlowych i wszystko delikatnie mieszamy.
  • 3. Przygotowujemy sos beszamelowy: w garnuszku, na bardzo małym ogniu roztapiamy masło. Gdy masło będzie już roztopione ciągle mieszając dodajemy mąkę. Następnie (cały czas mieszamy) powoli dodajemy mleko. Najpierw troszkę, tak aby mąka połączyła się z mlekiem i zniknęły wszystkie grudki, a potem pozostałą część mleka. Sos gotujemy na wolnym ogniu przez około 5-10 minut i cały czas mieszamy. Doprawiamy solą, białym pieprzem, gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny.
  • 4. Na usmażonych naleśnikach układamy farsz i składamy je w trójkąty, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem beszamelowym i posypujemy pozostałym startym serem. Tak przygotowane naleśniki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 15 minut (aż wierzch lekko się zarumieni).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować