Smaczna i niezbyt skomplikowana propozycja na naleśnikowy obiad podany troszkę inaczej ;) :)
1 godz. 30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki dla 3-4 osób
Na ciasto naleśnikowe:
3 jajka
1 szkl mleka
1 szkl wody
1 szkl mąki
szczypta soli, pieprzu
1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku (możemy dodać także ostrej)
1-2 łyżki roztopionego masła
Na farsz do naleśników:
200 gr twarogu np. półtłustego
3 średnie ziemniaki
parę plastrów boczku
1/2 zeszklonej cebulki
sól, pieprz do smaku
Na sos beszamelowy:
40 gr masła
2 łyżki mąki czubate
1 i 1/2 szkl mleka
sól, pieprz do smaku
2 łyżki startego żółtego sera
Ruskie naleśniki zapiekane pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
2. Składniki na naleśniki mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut. W tym czasie szklimy cebulkę, oraz przesmażamy boczek pokrojony w kostkę (smażymy je osobno!)
3. Teraz smażymy naleśniki ( ja mam patelnie o śred. 28 cm i z tej porcji wyszło mi 8 dużych naleśników) Naleśniki aby nie pękały przykrywamy talerzem i odstawiamy na czas przygotowania farszu i beszamelu.
4. Ziemniaki ugniatamy i studzimy, następnie dodajemy twaróg, cebulkę oraz boczek i przyprawy mieszamy całości doprawiamy do smaku.
5. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, mieszamy całość aż utworzy się takie jakby ciasto, wtedy zaczynamy powoli wlewać mleko, cały czas mieszając aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Każdy naleśnik napełniamy farszem i układamy wzdłuż formy jeden obok drugiego tworząc tak 2 piętra.
Gotowe, zalewamy beszamelem i obsypujemy startym serem.
Pieczemy w 190 stop. przez około 25-30 minut.
Komentarze