Ruskie Naleśniki Zapiekane Pod Beszamelem

4.49 (145 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smaczna i niezbyt skomplikowana propozycja na naleśnikowy obiad podany troszkę inaczej ;) :)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki dla 3-4 osób

    Na ciasto naleśnikowe:
    3 jajka
    1 szkl mleka
    1 szkl wody
    1 szkl mąki
    szczypta soli, pieprzu
    1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku (możemy dodać także ostrej)
    1-2 łyżki roztopionego masła
    Na farsz do naleśników:
    200 gr twarogu np. półtłustego
    3 średnie ziemniaki
    parę plastrów boczku
    1/2 zeszklonej cebulki
    sól, pieprz do smaku
    Na sos beszamelowy:
    40 gr masła
    2 łyżki mąki czubate
    1 i 1/2 szkl mleka
    sól, pieprz do smaku
    2 łyżki startego żółtego sera
Wystaw ocenę:

4.49 (145 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Zapiekanki

Ruskie naleśniki zapiekane pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
    2. Składniki na naleśniki mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut. W tym czasie szklimy cebulkę, oraz przesmażamy boczek pokrojony w kostkę (smażymy je osobno!)
    3. Teraz smażymy naleśniki ( ja mam patelnie o śred. 28 cm i z tej porcji wyszło mi 8 dużych naleśników) Naleśniki aby nie pękały przykrywamy talerzem i odstawiamy na czas przygotowania farszu i beszamelu.
    4. Ziemniaki ugniatamy i studzimy, następnie dodajemy twaróg, cebulkę oraz boczek i przyprawy mieszamy całości doprawiamy do smaku.
    5. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, mieszamy całość aż utworzy się takie jakby ciasto, wtedy zaczynamy powoli wlewać mleko, cały czas mieszając aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem.
    Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Każdy naleśnik napełniamy farszem i układamy wzdłuż formy jeden obok drugiego tworząc tak 2 piętra.
    Gotowe, zalewamy beszamelem i obsypujemy startym serem.
    Pieczemy w 190 stop. przez około 25-30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować