Naleśniki po bolońsku, zapiekane pod beszamelem i mozarellą

  • wyświetlono: 253 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Pyszne i syte naleśniki wypełnione aromatycznym sosem z mięsem mielonym, zapieczone z beszamelem i serem mozarellą.

IMAG5432
  • 16 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Naleśniki:
-3 jajka, 1szkl mleka, 1,5szkl mąki, 1 łyżeczka soli i cukru szczypta, 3 łyżki oleju, 3/4szkl gorącej wody.

Farsz:
- 2 duże cebule, 6 ząbków czosnku, mięso mielone z łopatki wieprzowej 800g, pasta z papryki, domowy przecier z pomidorów (słoiczek 330), kilka suszonych grzybów, przyprawy: pieprz czarny i ziołowy, sól, 2 łyżeczki cukru, zioła toskańskie, papryka ostra.

Beszamel:
- 100g masła, 60g mąki, 400ml mleka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Dodatkowo:
- ser mozarella w kawałku

Sposób przygotowania przepisu:

Naleśniki po bolońsku, zapiekane pod beszamelem i mozarellą

  • nalesniki1. Przygotować ciasto na naleśniki, odstawić na pół godziny. Raz jeszcze zmiksować ciasto, sprawdzić konsystencję i smażyć naleśniki.

    Cebule pokroić w większą kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Jak zacznie mięknąć dodać pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Posypać dużą ilością pieprzu ziołowego i łyżeczką cukru. Jak już się poddusi to dodać mięso mielone i dobrze przemieszać. Dodać trochę ziół toskańskich i pokruszone grzyby. Jak już mięso się zetnie dodać słoiczek przecieru z pomidorów (ja miałam domowej roboty, jak ktoś nie ma to można zastąpić passatą pomidorową). Doprawić do smaku pieprzem czarnym, papryką ostrą i łyżeczką cukru oraz pastą z papryki (opcjonalnie). Dusić do odparowania wody. Schłodzić farsz.

    Naleśniki napełnić farszem i układać w naczyniu żaroodpornym.
  • nalesniki2. Przygotować beszamel: rozpuścić masło i dokładnie rozprowadzić w nim mąkę. Dodawać pomału mleko. Jak zacznie gęstnieć przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Beszamel wyłożyć na naleśniki.
    Ser mozarella zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wyłożyć na beszamel.
    Naleśniki włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez 30min z funkcją termoobiegu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

naleśniki zapiekanenaleśniki na wytrawnienaleśniki z mięsem mielonymnaleśniki po bolońsku

Komentarze

Podobne przepisy

image-1sxpyd2

Dodane przez: wiesiołek

Gołąbki zapiekane pod beszamelem

Pyszna zapiekanka gołąbkowa

kabaczek z warzywami i serem pod   beszamelem

Dodane przez: Bożena Z.

Zapiekany kabaczek z warzywami i serem...

Kabaczek to zółta odmiana cukini:)Kabaczkowo...

image-1veifwt

Dodane przez: natalia2004

Kurczak zapiekany pod beszamelem.

Pyszne kawałeczki kurczaka w kremowym...

zapiekane udka pod beszamelem

Dodane przez: M_Z

Cebulowo paprykowe udka zapiekane pod beszamelem

Pyszna propozycja obiadowa, bardzo...

Pstrąg łososiowy z ziemniakami i brokułem pod beszamelem

Dodane przez: MałaMi

Pstrąg łososiowy zapiekany z ziemniakami...

Pyszna propozycja rybnej zapiekanki...

Mintaj zapiekany z porem i mozarellą

Dodane przez: Ania321

Mintaj zapiekany z porem i mozarellą

Filet z mintaja zapieczony pod...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE