REKLAMA

Wytrawny torcik - zapiekanka naleśnikowa

wyświetlono: 534 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 0

Przepyszna zapiekanka z naleśników orkiszowych przekładanych trzema rodzajami nadzienia. Bogata w smaki i efektowna - z pewnością zadowoli nawet wybrednych smakoszy :)

opublikowany: 19.06.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 50 min
  • Łatwy

Składniki:

  • naleśniki:
    3/4 szklanki* mąki orkiszowej pełnoziarnistej (typ 2000)
    1 jajko
    1/2 szklanki* mleka
    ok. 1/4 szklanki* wody gazowanej (mineralnej lub źródlanej)
    szczypta soli
    1,5 łyżki oleju
    nadzienie pieczarkowe:
    300 g pieczarek
    100 g sera cheddar
    2 łyżki oleju
    sól
    pieprz
    nadzienie cukiniowe:
    200 g cukinii
    2 jajka
    1 łyżka oleju
    1 łyżka posiekanego koperku
    szczypta mielonego suszonego czosnku
    sól
    pieprz
    nadzienie mięsne:
    250 g mielonego mięsa z piersi indyka
    2 łyżki tartego sera grana padano
    2 łyżki pikantnego ketchupu
    1 łyżka gęstej śmietany
    1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
    sól
    ostry sos chili
    wierzch:
    100 g sera cheddar
    4 małe pomidorki
    gałązki zielonej pietruszki
    dodatkowo:
    masło do wysmarowania tortownicy

    *szklanka o pojemności 250 ml
Ocena:

(średnia 5 z 4 głosów)

Rodzaj diety:

Posiłek:

Jak zrobić Wytrawny torcik - zapiekanka naleśnikowa?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Odstawiamy je na kilkanaście minut, a następnie smażymy naleśniki na patelni o średnicy 20 cm. Do zapiekanki potrzebne są 4 naleśniki, mogą być nieco grubsze, niż zwykle.
  • 2. W czasie kiedy ciasto "odpoczywa" przygotowujemy składniki do farszów - czyścimy pieczarki i kroimy je (ja pokroiłam w plasterki, ale lepiej na mniejsze kawałki - łatwiej będzie porcjować zapiekankę), cukinię i ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • 3. Nadzienie pieczarkowe: rozdrobnione pieczarki podsmażamy na rozgrzanym oleju aż zaczną się rumienić. Przestudzamy i łączymy ze startym cheddarem, doprawiamy pieprzem i ewentualnie odrobiną soli (cheddar jest dość słony).
  • 4. Nadzienie cukiniowe: startą cukinię przesmażamy na rozgrzanym oleju do lekkiego zmięknięcia, dodajemy roztrzepane jajka i koperek, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem i smażymy dość luźną jajecznicę.
  • 5. Nadzienie mięsne: mięso podsmażamy na oleju, dodajemy ketchup, śmietanę, doprawiamy do smaku solą i ostrym sosem chili. Jeśli trzeba rozdrabniamy blenderem, aby nie było dużych grudek mięsa. Dodajemy pietruszkę i ser grana padano i dokładnie mieszamy.
  • 6. Dno tortownicy o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz. Papier i wnętrze obręczy smarujemy masłem. Układamy na dnie pierwszy naleśnik, rozkładamy równą warstwą nadzienie pieczarkowe, kładziemy następny naleśnik, nadzienie cukiniowe, trzeci naleśnik i nadzienie mięsne. Czwarty naleśnik układamy na wierzchu.
  • 7. Tortownicę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Zapiekamy 25 minut, następnie zdejmujemy folię, zapiekankę posypujemy startym cheddarem i na wierzchu układamy pomidorki. Zapiekamy bez przykrycia jeszcze 5-7 minut. Torcik dekorujemy gałązkami zielonej pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: paulette17 20180711_125838

Zapiekanka naleśnikowa

Bardzo efektowna zapiekanka. Przypominająca nieco piramidkę. Do tego bardzo smaczna i syta.

kategoria: Dania główne Naleśniki Zapiekanki opublikowany: 01.05.2015 | wyświetlono: 570 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: Gregorhspeed DSC_1166

Zapiekanka naleśnikowa

Prosta, a jakże smaczna zapiekanka. Idealna na obiad.

kategoria: Zapiekanki opublikowany: 17.01.2016 | wyświetlono: 447 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE