Wytrawny torcik - zapiekanka naleśnikowa

4.5 (6 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepyszna zapiekanka z naleśników orkiszowych przekładanych trzema rodzajami nadzienia. Bogata w smaki i efektowna - z pewnością zadowoli nawet wybrednych smakoszy :)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • naleśniki:
    3/4 szklanki* mąki orkiszowej pełnoziarnistej (typ 2000)
    1 jajko
    1/2 szklanki* mleka
    ok. 1/4 szklanki* wody gazowanej (mineralnej lub źródlanej)
    szczypta soli
    1,5 łyżki oleju
    nadzienie pieczarkowe:
    300 g pieczarek
    100 g sera cheddar
    2 łyżki oleju
    sól
    pieprz
    nadzienie cukiniowe:
    200 g cukinii
    2 jajka
    1 łyżka oleju
    1 łyżka posiekanego koperku
    szczypta mielonego suszonego czosnku
    sól
    pieprz
    nadzienie mięsne:
    250 g mielonego mięsa z piersi indyka
    2 łyżki tartego sera grana padano
    2 łyżki pikantnego ketchupu
    1 łyżka gęstej śmietany
    1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
    sól
    ostry sos chili
    wierzch:
    100 g sera cheddar
    4 małe pomidorki
    gałązki zielonej pietruszki
    dodatkowo:
    masło do wysmarowania tortownicy

    *szklanka o pojemności 250 ml
Wystaw ocenę:

4.5 (6 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki zapiekane Zapiekanki

Wytrawny torcik - zapiekanka naleśnikowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Odstawiamy je na kilkanaście minut, a następnie smażymy naleśniki na patelni o średnicy 20 cm. Do zapiekanki potrzebne są 4 naleśniki, mogą być nieco grubsze, niż zwykle.
  • 2. W czasie kiedy ciasto "odpoczywa" przygotowujemy składniki do farszów - czyścimy pieczarki i kroimy je (ja pokroiłam w plasterki, ale lepiej na mniejsze kawałki - łatwiej będzie porcjować zapiekankę), cukinię i ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • 3. Nadzienie pieczarkowe: rozdrobnione pieczarki podsmażamy na rozgrzanym oleju aż zaczną się rumienić. Przestudzamy i łączymy ze startym cheddarem, doprawiamy pieprzem i ewentualnie odrobiną soli (cheddar jest dość słony).
  • 4. Nadzienie cukiniowe: startą cukinię przesmażamy na rozgrzanym oleju do lekkiego zmięknięcia, dodajemy roztrzepane jajka i koperek, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem i smażymy dość luźną jajecznicę.
  • 5. Nadzienie mięsne: mięso podsmażamy na oleju, dodajemy ketchup, śmietanę, doprawiamy do smaku solą i ostrym sosem chili. Jeśli trzeba rozdrabniamy blenderem, aby nie było dużych grudek mięsa. Dodajemy pietruszkę i ser grana padano i dokładnie mieszamy.
  • 6. Dno tortownicy o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz. Papier i wnętrze obręczy smarujemy masłem. Układamy na dnie pierwszy naleśnik, rozkładamy równą warstwą nadzienie pieczarkowe, kładziemy następny naleśnik, nadzienie cukiniowe, trzeci naleśnik i nadzienie mięsne. Czwarty naleśnik układamy na wierzchu.
  • 7. Tortownicę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Zapiekamy 25 minut, następnie zdejmujemy folię, zapiekankę posypujemy startym cheddarem i na wierzchu układamy pomidorki. Zapiekamy bez przykrycia jeszcze 5-7 minut. Torcik dekorujemy gałązkami zielonej pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować