Przepyszna zapiekanka z naleśników orkiszowych przekładanych trzema rodzajami nadzienia. Bogata w smaki i efektowna - z pewnością zadowoli nawet wybrednych smakoszy :)
50 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
naleśniki:
3/4 szklanki* mąki orkiszowej pełnoziarnistej (typ 2000)
1 jajko
1/2 szklanki* mleka
ok. 1/4 szklanki* wody gazowanej (mineralnej lub źródlanej)
szczypta soli
1,5 łyżki oleju
nadzienie pieczarkowe:
300 g pieczarek
100 g sera cheddar
2 łyżki oleju
sól
pieprz
nadzienie cukiniowe:
200 g cukinii
2 jajka
1 łyżka oleju
1 łyżka posiekanego koperku
szczypta mielonego suszonego czosnku
sól
pieprz
nadzienie mięsne:
250 g mielonego mięsa z piersi indyka
2 łyżki tartego sera grana padano
2 łyżki pikantnego ketchupu
1 łyżka gęstej śmietany
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
sól
ostry sos chili
wierzch:
100 g sera cheddar
4 małe pomidorki
gałązki zielonej pietruszki
dodatkowo:
masło do wysmarowania tortownicy
Wytrawny torcik - zapiekanka naleśnikowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Odstawiamy je na kilkanaście minut, a następnie smażymy naleśniki na patelni o średnicy 20 cm. Do zapiekanki potrzebne są 4 naleśniki, mogą być nieco grubsze, niż zwykle.
2.W czasie kiedy ciasto "odpoczywa" przygotowujemy składniki do farszów - czyścimy pieczarki i kroimy je (ja pokroiłam w plasterki, ale lepiej na mniejsze kawałki - łatwiej będzie porcjować zapiekankę), cukinię i ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3.Nadzienie pieczarkowe: rozdrobnione pieczarki podsmażamy na rozgrzanym oleju aż zaczną się rumienić. Przestudzamy i łączymy ze startym cheddarem, doprawiamy pieprzem i ewentualnie odrobiną soli (cheddar jest dość słony).
4.Nadzienie cukiniowe: startą cukinię przesmażamy na rozgrzanym oleju do lekkiego zmięknięcia, dodajemy roztrzepane jajka i koperek, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem i smażymy dość luźną jajecznicę.
5.Nadzienie mięsne: mięso podsmażamy na oleju, dodajemy ketchup, śmietanę, doprawiamy do smaku solą i ostrym sosem chili. Jeśli trzeba rozdrabniamy blenderem, aby nie było dużych grudek mięsa. Dodajemy pietruszkę i ser grana padano i dokładnie mieszamy.
6.Dno tortownicy o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz. Papier i wnętrze obręczy smarujemy masłem. Układamy na dnie pierwszy naleśnik, rozkładamy równą warstwą nadzienie pieczarkowe, kładziemy następny naleśnik, nadzienie cukiniowe, trzeci naleśnik i nadzienie mięsne. Czwarty naleśnik układamy na wierzchu.
7.Tortownicę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Zapiekamy 25 minut, następnie zdejmujemy folię, zapiekankę posypujemy startym cheddarem i na wierzchu układamy pomidorki. Zapiekamy bez przykrycia jeszcze 5-7 minut. Torcik dekorujemy gałązkami zielonej pietruszki.
Komentarze