Naleśniki z bogatym wnętrzem zapiekane pod beszamelem

  • wyświetlono: 1676 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Miały był tradycyjne mielone ale wyszły takie oto naleśniki z bogatym wnętrzem. Domownikom smakowały na ciepło i zimno. Można podawać z sosem.

bieniaszka
  • 90min

Składniki

ciasto naleśnikowe (na 10 sztuk):
1,5 szkl. mąki pszennej
1 szkl. wody gazowanej
1 szkl. mleka
1 jajko
szczypta soli
tłuszcz do wysmarowania patelni

farsz:
0,7 kg mięsa mielonego od szynki
2 marchewki
1/2 korzenia pietruszki
1 cebula
ząbek czosnku
8-10 pomidorów suszonych
10 dag sera żółtego
sól morska drobnoziarnista
świeżo zmielony czarny pieprz
szczypta chili

sos beszamelowy:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
1 szkl. zimnego mleka
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
kilka kropli soku z cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

Naleśniki z bogatym wnętrzem zapiekane pod beszamelem

  • 1. Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego zmiksować i odstawić na 15 minut. Patelnię lekko natłuścić i bardzo dobrze rozgrzać. Na patelnię wylewać małą chochelką ciasto. Smażyć naleśniki z obu stron, do uzyskania złotego koloru.
  • 2. Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć na kilku łyżkach oliwy pozostałej z suszonych pomidorów. Dodać zmielone mięso, startą na dużych oczkach marchewkę i pietruszkę. Dusić do miękkości pod przykryciem. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki pomidory, sól, pieprz oraz chili. Gdy farsz będzie gotowy dodać starty na dużych oczkach ser żółty i dokładnie wymieszać. Na naleśniki nakładać po 2 łyżki farszu. Zawijać jak krokiety. Układać w natłuszczonej formie jeden obok drugiego. Polać sosem beszamelowym i zapiec 30 minut w temp. 180 stopni.
  • 3. Sos beszamelowy: rozpuścić masło, dodać mąkę i mieszać do połączenia składników. Cały czas mieszając stopniowo dodawać mleko. Mieszać do momentu aż powstanie gładki i gęsty sos. Doprawić solą, pieprzem, gałką oraz sokiem z cytryny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniamięso mielonenaleśnikisuszone pomidorysosSOS BESZAMELOWYdanie główne mięsnenaleśniki na zimno i ciepłonaleśniki zapiekane pod beszamelempomysł na mięso mielone

Komentarze

Podobne przepisy

image-29wm16g

Dodane przez: kuchcik89

Naleśniki po bolońsku pod beszamelem

Są pyszne i niezwykle sycące. Z...

Naleśniki zapiekane pod budyniem

Dodane przez: smak i uczucie

Naleśniki zapiekane pod budyniem

Naleśniki podane w troszkę inny...

Naleśniki ze szpinakiem pod beszamelem

Dodane przez: rosik93

Naleśniki ze szpinakiem pod beszamelem

Jeżeli zostaną nam naleśniki, bądź...

Naleśniki z zielonym wnętrzem

Dodane przez: czarrna

Naleśniki z zielonym wnętrzem

Lekki, piątkowy obiad :)

Zapiekane naleśniki z kurczakiem

Dodane przez: szynszyla

Zapiekane naleśniki z kurczakiem

Naleśniki na wytrawnie

Naleśniki zapiekane z serem

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Naleśniki zapiekane z serem pod migdałowo...

Tradycyjne naleśniki w nietypowym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE