NALEŚNIKI ZAPIEKANE POD BESZAMELEM

5 (191 ocen)

  • 20 min

Smaku tej zapiekanki nie da się opisać słowami. Połączenie tych kilku prostych składników jest rewelacyjne. Wbrew pozorom przy dobrej organizacji pracy nie jest wcale czasochłonne.

  • 20 min

Składniki:

  • CIASTO NALEŚNIKOWE: 25 dag. mąki, 3 jajka, 2 szkl. mleka, szczypta soli, szczypta proszku do pieczenia, łyżka posiekanej natki pietruszki i szczypiorku, olej do smażenia
    NADZIENIE: 50 dag. mięsa mielonego, puszka pomidorów lub słoik sosu np. słodko-kwaśny, 2 łyżki koncentratu pomidorowego (nie koniecznie), 1 cebula, bazylia, sól, pieprz, olej do smażenia
    SOS: 40 dag. pieczarek, 1 cebula, 1 szkl. mleka, 3/4 szkl. śmietany 18%, 1 łyżka mąki, 15 dag. startego żółtego sera, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 3 łyżki masła, łyżka posiekanej natki pietruszki i szczypiorku.
Wystaw ocenę:

5 (191 ocen)

Naleśniki zapiekane pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zmiksować wszystkie składniki na ciasto.Na końcu wsypać zioła i pomieszać. Odstawić na 15 min.
  • 2. Cebulę pokroić w kostkę, włożyć na rozgrzany na patelni olej. Dodać mięso. Podsmażyć. Wlać pokrojone w kostkę pomidory lub sos i koncentrat. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Dusić do miękkości. Sos powinien być dość gęsty.
  • 3. Na oleju smażymy cienki naleśniki. W międzyczasie kroimy pieczarki i cebulę. Smażymy na maśle. Oprószamy mąką i zasmażamy. Wlewamy mleko i śmietanę, starty żółty ser , dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Zagotowujemy.
  • NALEŚNIKI ZAPIEKANE POD BESZAMELEM 4. Naleśniki nadziewamy mięsnym farszem, zwijamy roladki. Każdą roladkę kroimy na 3 części i ustawiamy pionowo w naczyniu żaroodpornym. Polewamy sosem pieczarkowym i posypujemy zieleniną. Zapiekamy 15-20 min. w temp. 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować