Ziemniaki zapiekane pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztopić w rondelku, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy czosnek się przeszkli, dodać mąkę. Następnie wlać zimne mleko i sos doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu ok. 5 min aż do zgęstnienia, stale mieszając. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na koniec dodać 2 łyżki żółtego startego sera, wymieszać. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
Ziemniaki obrać i pokroić w talarki.
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, ziemniaki w naczyniu ułożyć pionowo, doprawić solą i pieprzem, a następnie zalać przygotowanym sosem. Wierzch posypać startym żółtym serem.
Ziemniaki zapiekać w 180stopniach przez godzinę, pod przykryciem, ostatnie 10min pieczemy bez przykrycia, aby zapiekanka zapiekła się w wierzchu.
Komentarze