REKLAMA

Ziemniaki zapiekane pod beszamelem

wyświetlono: 276 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

To sposób na prostą i pyszną zapiekankę. Może stanowić dodatek do drugiego dania bądź być samodzielną przekąską.

opublikowany: 15.09.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 5 osób
  • 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki
    300 ml mleka
    2-3 ząbki czosnku
    Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
    Żółty ser
    Olej
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić w rondelku, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy czosnek się przeszkli, dodać mąkę. Następnie wlać zimne mleko i sos doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu ok. 5 min aż do zgęstnienia, stale mieszając. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na koniec dodać 2 łyżki żółtego startego sera, wymieszać. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
    Ziemniaki obrać i pokroić w talarki.
    Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, ziemniaki w naczyniu ułożyć pionowo, doprawić solą i pieprzem, a następnie zalać przygotowanym sosem. Wierzch posypać startym żółtym serem.
    Ziemniaki zapiekać w 180stopniach przez godzinę, pod przykryciem, ostatnie 10min pieczemy bez przykrycia, aby zapiekanka zapiekła się w wierzchu.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: adzia adzia

Ziemniaki pod beszamelem

Dla wielbicieli zapiekanek ziemniaczanych

kategoria: Dania główne Zapiekanki zapiekanka ziemniaczana opublikowany: 11.02.2014 | wyświetlono: 629 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: wiesiołek 20180825_211701 (3)

Gołąbki zapiekane pod beszamelem

Pyszna zapiekanka gołąbkowa

kategoria: Dania główne gołąbki Sosy opublikowany: 19.05.2014 | wyświetlono: 1966 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: ewaeu ewaeu

Ziemniaki pod beszamelem do obiadu

Takie ziemniaczki pasują do mięsa, do sałaty, ale mogą być też samodzielnym daniem. Pyszne.

kategoria: Dodatki opublikowany: 07.02.2018 | wyświetlono: 1090 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: PolskaGotuje PolskaGotuje

Ziemniaki pod beszamelem

Kartofle gotowane w sosie są przepyszne. Przepis przysłała Eugenia Debert-Derda

kategoria: Przystawki opublikowany: 12.04.2011 | wyświetlono: 124 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE