Ziemniaki zapiekane pod beszamelem

3.83 (6 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

To sposób na prostą i pyszną zapiekankę. Może stanowić dodatek do drugiego dania bądź być samodzielną przekąską.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki
    300 ml mleka
    2-3 ząbki czosnku
    Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
    Żółty ser
    Olej
Wystaw ocenę:

3.83 (6 ocen)

Ziemniaki zapiekane pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić w rondelku, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy czosnek się przeszkli, dodać mąkę. Następnie wlać zimne mleko i sos doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu ok. 5 min aż do zgęstnienia, stale mieszając. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na koniec dodać 2 łyżki żółtego startego sera, wymieszać. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
    Ziemniaki obrać i pokroić w talarki.
    Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, ziemniaki w naczyniu ułożyć pionowo, doprawić solą i pieprzem, a następnie zalać przygotowanym sosem. Wierzch posypać startym żółtym serem.
    Ziemniaki zapiekać w 180stopniach przez godzinę, pod przykryciem, ostatnie 10min pieczemy bez przykrycia, aby zapiekanka zapiekła się w wierzchu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Sery Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować