Naleśniki gryczane (bezglutenowe)

3 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dzisiaj propozycja dla miłośników naleśników i tych, którzy są na diecie bezglutenowej. Naleśniki z białej mąki gryczanej świetnie sprawdzą się na pożywne śniadanie, obiad lub deser. Są proste i szybkie w przygotowaniu oraz bardzo zdrowe. Mąka gryczana ma niski indeks glikemiczny, jest cennym źródłem białka, błotnika oraz magnezu, który poprawia trawienie i wspomaga regenerację mięśni. Znajdziemy w niej także fosfor, miedź, cynk oraz witaminy z grupy B.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1 szklanka białej mąki gryczanej bezglutenowej
    - 1 szklaka mleka
    - 0,5 szklanki wody mineralnej
    - 3 małe jajka
    - 3 łyżki roztopionego masła*
    - 1 łyżka miodu gryczanego
    - szczypta soli

    * Masło możemy zastąpić olejem. Świetnie sprawdzi się olej rzepakowy lub kokosowy.
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki gryczane (bezglutenowe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy 3 małe jajka, wlewamy mleko, wodę i roztopione masło, dodajemy szczyptę soli oraz 1 łyżkę miodu. Wszystkie składniki miksujemy lub energicznie mieszamy trzepaczką dla odpowiedniego połączenia i napowietrzenia ciasta, a następnie odstawiamy je na około 15 minut. Po tym czasie wylewamy porcje ciasta na dobrze rozgrzaną patelnię naleśnikową (wysmarowaną delikatnie masłem lub olejem przed pierwszą partią smażenia) i smażymy naleśniki z obu stron. Gotowe naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami. Pysznie smakują z twarożkiem i świeżymi owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować