Kluski gryczane - bezglutenowe

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kluski trochę inne niż tradycyjne, ale bardzo smaczne. Ciasto przygotowałam z myślą o pierogach, ale okazało się mało elastyczne i "rozchodziło się" na farszu, za to na kluski nadaje się wyśmienicie :)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g mąki gryczanej
    150 g mąki ziemniaczanej
    3/4 płaskiej łyżeczka soli
    4 łyżki oleju
    400 ml gorącej wody
    mąka ziemniaczana do podsypywania
    sól i 2 łyżki oleju do gotowania klusek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski gryczane - bezglutenowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kluski gryczane - bezglutenowe 1. Mąkę gryczaną i ziemniaczaną mieszamy z solą. Wlewamy wodę z olejem, mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto. Z ciasta odrywamy po kawałeczku i formujemy kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego. Kuleczki spłaszczamy widelcem "umoczonym" w mące ziemniaczanej, odciskając "wzorek". Kluski gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju 3-4 minuty od wypłynięcia. Podajemy z dowolnym sosem lub ze zrumienioną cebulką.

Porady

Kluski można uformować podobnie jak kopytka - uformować wałek z ciasta, spłaszczyć go i pokroić ukośnie na nieduże kawałki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka gryczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować