Najprostrza krucha szarlotka

5 (1 ocen)

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Najprostrza krucha szarlotka , którą zrobią wszyscy również dzieci. Polecam bo wychodzi zawsze.

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto

    2 szklanki mąki pszennej
    1 jajko
    1 łyżka proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru np.trzcinowego
    2 łyżki cukru z wanilią lub 2 łyżki ekstraktu waniliowego
    200 g masła schłodzonego
    Szczypta soli

    Jabłka

    1 kg jabłek ja dałam zielonych
    2 łyżki cukru trzcinowego
    2 łyżki cynamonu
    1 łyżka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

    Dodatkowo :

    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Bezy Pieczeń

Najprostrza krucha szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przekładamy wszystkie składniki ciasta. Mocnym i energicznym ruchem zagniatamy ciasto, tworząc kulę. Kulę ciasta zawijam w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na ok 20 min.

    Międzyczasie przygotowujemy jabłka.
    Jabłka dokładnie obieramy a następnie trzemy na tarce o grubych oczkach. Jabłka przekładamy do garnka o grubym dnie, dodajemy wanilię, cynamon i cukier. Mieszamy a następnie smażymy aż powstanie mus. W chwili kiedy sok wyparuje możemy zdjąć z palnika. Mus musi ostygnąć.

    Wyjmujemy ciasto.
    Foremki( ja użyłam 24 cm na 24 cm), wykładam papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy a następnie wyklejamy po kawałku dno i boki formy. Na ciasto przekładamy mus, a następnie znów wyklejamy ciastem górę.

    Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok 50 min w 180 stopniach aż do zarumienienia ciasta. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

    Ciasto możemy posypać cukrem pudrem.

Porady

Ciasto na blachę 24 cm na 24 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować