Szarlotka z jabłek i gruszek na kruchym cieście z dodatkiem oleju

4.46 (177 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Za oknem piękna pogoda, więc do kawy na tarasie proponuje kawałek pysznej szarlotki z jabłkami i gruszkami. W składzie ciasta znajdziecie olej, który zastąpi całkowicie klasyczne masło. Zapraszam do przetestowania przepisu na kruche ciasto z dodatkiem oleju \.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    • 400 g mąki pszennej
    •100 g mąki krupczatki
    •1 jajko
    •1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
    •1/4 szkl. cukru
    •2 płaskie łyżeczka proszku do pieczenia
    •3/4 szkl. oleju
    •2 łyżki śmietany
    •woda w razie gdyby ciasto nie chciało się kleić

    Dodatkowo:
    •1,5 kg jabłek
    •0,5 kg gruszek
    •1 łyżeczka cynamonu
    •sok z 1/2 cytryny
    •1 łyżka mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego
    •cukier kryształ (gdy jabłka są bardzo kwaśne)
    •cukier puder do posypania szarlotki
Wystaw ocenę:

4.46 (177 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Jabłecznik Desery Bezy

Szarlotka z jabłek i gruszek na kruchym cieście z dodatkiem oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto zagniatamy z mąki, jajka, cukrów, proszku do pieczenia i oleju. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie dodajemy mąkę. 2/3 ciasta wkładamy do lodówki, 1/3 chowamy do zamrażalnika.
  • 2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyciągamy z lodówki. Wykładamy nim blachę, następnie nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Ciasto wstawiamy do piekarnika i podpiekamy ok. 10 minut w temperaturze 180 ºC.
  • 3. Jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Owoce polewamy sokiem z cytryny i odstawiamy na ok. 5 min, aby puściły sok. Po tym czasie odciskamy owoce z nadmiaru soku (soku oczywiście nie wylewamy bo to sama witamina C :) ) Do owoców dodajemy cynamon, proszek budyniowy i ewentualnie cukier, masę mieszamy i przekładamy na podpieczony spód.


  • 4. Ciasto z zamrażalki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kruszonką posypujemy wierzch ciasta. Szarlotkę wkładamy piekarnika i pieczemy około 40-50 minut.

Porady

Po ostudzeniu szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować