Krucha szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mąki dać: proszek do pieczenia,cukry i masło. Posiekać nożem, dodać żółtka i śmietanę.Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części 60/40.
Większą część wylepić dno blaszki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do lodówki. Mniejszy kawałek owinąć folią spożywczą, spłaszczyć i wsadzić do zamrażalki.
2.Piekarnik nagrzać do temperatury 190 C. Wyjąć ciasto z lodówki,po nakłuwać widelcem i podpiec 20 min.
3.Po tym czasie wyjąc ciasto, rozłożyć równomiernie starte jabłka i posypać cynamonem.
4.Jabłka obrać,umyć i zetrzeć na dużych oczkach tarki.
5.Ciasto z zamrażalki wyjąć i zetrzeć na jabłka.Wstawić ponownie do piekarnika i piec 45 min.
6.Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego.
Porady
Często do jabłek dodaję brzoskwinie z puszki pokrojone w kostkę- ładnie wygląda i smakuje pysznie.
Komentarze