• 2 godz. 10 min

To ciasto często gości na moim stole - chrupiące ciasto, jabłka pachnące cynamonem..można się zakochać :)

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Blacha (23/33 cm)

    Kruche ciasto:
    -4,5 szklanki mąki pszennej,
    -300 g masła lub margaryny,
    -2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    -3/4 szklanki cukru pudru,
    -1 cukier wanilinowy,
    -3 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18 %,
    -3 żółtka.

    Ponadto:
    -1,5-2 kg jabłek,
    -cynamon,
    -cukier puder do posypania.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Krucha szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dać: proszek do pieczenia,cukry i masło. Posiekać nożem, dodać żółtka i śmietanę.Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części 60/40.
    Większą część wylepić dno blaszki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do lodówki. Mniejszy kawałek owinąć folią spożywczą, spłaszczyć i wsadzić do zamrażalki.
  • 2. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 C. Wyjąć ciasto z lodówki,po nakłuwać widelcem i podpiec 20 min.
  • 3. Po tym czasie wyjąc ciasto, rozłożyć równomiernie starte jabłka i posypać cynamonem.
  • 4. Jabłka obrać,umyć i zetrzeć na dużych oczkach tarki.
  • 5. Ciasto z zamrażalki wyjąć i zetrzeć na jabłka.Wstawić ponownie do piekarnika i piec 45 min.
  • 6. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego.

Porady

Często do jabłek dodaję brzoskwinie z puszki pokrojone w kostkę- ładnie wygląda i smakuje pysznie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować