Najlesze gofry - jak z nad morza!

4.49 (168 ocen)

  • 7 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, lekkie, chrupiące gofry. Smakują dokładnie jak te robione nad morzem. Polecam!

  • 7 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki (u mnie aby było zdrowiej - mąka wymieszana pół na pół pszenna z pszenną pełnoziarnistą)
    4 jajka - białka i żółtka osobno
    1/4 łyżeczki soli
    1/2 szklanki cukru
    1 i 3/4 szklanki wody gazowanej
    1/2 szklanki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.49 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery Gofry

Najlesze gofry - jak z nad morza! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę.
    W osobnej misce mieszamy żółtka z cukrem. Dodajemy wodę i olej i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Miksujemy ponownie. Ubite białka dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Gofry pieczemy 7 minut. Powinno wyjść 16 sztuk. Studzimy najlepiej na kratce aby nie zaparowały od spodu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować