Pyszne, lekkie, chrupiące gofry. Smakują dokładnie jak te robione nad morzem. Polecam!
7 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
3 szklanki mąki (u mnie aby było zdrowiej - mąka wymieszana pół na pół pszenna z pszenną pełnoziarnistą)
4 jajka - białka i żółtka osobno
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki cukru
1 i 3/4 szklanki wody gazowanej
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Najlesze gofry - jak z nad morza! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę.
W osobnej misce mieszamy żółtka z cukrem. Dodajemy wodę i olej i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Miksujemy ponownie. Ubite białka dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Gofry pieczemy 7 minut. Powinno wyjść 16 sztuk. Studzimy najlepiej na kratce aby nie zaparowały od spodu.
Komentarze