Gofry na wodzie

4.32 (212 ocen)

Gofry na wodzie wychodzą chrupiące i długo po wystudzeniu zachowują chrupkość, a do tego mogą je jeść osoby nie tolerujące mleka.

Składniki:

  • (składniki o temperaturze pokojowej, na około 16 sztuk)
    3 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki oleju
    1 i 3/4 szklanki wody gazowanej
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.32 (212 ocen)

Zobacz również:

Desery Gofry

Gofry na wodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielić żółtka od białek i zmiksować je z cukrem, następnie miksując dodać olej i wodę.
    Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać z płynną masą i zmiksować na jednolite ciasto bez grudek.
  • 2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, połączyć z powstałą wcześniej masą i delikatnie wymieszać łyżką (nie miksować).
  • 3. Piec w nagrzanej gofrownicy o mocy 1200 W 7 minut bez jej otwierania lub zgodnie z wytycznymi posiadanej gofrownicy.
    Po upieczeniu gofry wystudzić na kratce i nie układać jeden na drugim, gdyż stracą chrupkość.
  • 4. Gofry podawać z czym kto lubi np. mogą to być: owoce, konfitura, cukier puder, bita śmietana.

Porady

Ciasto wlewamy do mocno rozgrzanej gofrownicy, najlepiej o mocy nie mniejszej niż 1000 W. W słabszych gofrownicach czas pieczenia należy wydłużyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować