Gofry jak z budki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ktoś mnie dziś naciągnął na gofry i to nie był mój mąż. Sezon letni, wakacyjny to idealny czas na gofry jak z budki. Oczywiście, żeby takie pyszne gofry wyszły, trzeba mieć dobry przepis na gofry i porządny sprzęt. Po zmianie sprzętu stwierdzam, że wszystkie przepisy na gofry są idealne.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 jajka
    ¼ łyżeczki soli
    ½ szklanki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1¾ szklanki wody gazowanej
    ½ szklanki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Gofry Bita śmietana

Gofry jak z budki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka wymieszaj z cukrami w osobnej misce, po czym wlej olej, wodę i przy pomocy miksera całość dokładnie wymieszaj.
    Następnie wsypuj partiami przesianą przez sitko i wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, całość dokładnie wymieszaj mikserem na średnich obrotach.
    Na koniec wrzuć ubite białka i delikatnie wymieszaj łopatką silikonową do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Piecz na rozgrzanej gofrownicy do zarumienienia w zależności od mocy sprzętu (może to być 4 – 7 min. ) który posiadasz, podawaj z ulubionymi dodatkami.

Porady

Upieczone gofry układaj na kratce do odparowania wtedy są fajne chrupiące, a nie jak „guma”. Jeśli nie zjesz wszystkich można je schować i na drugi dzień odgrzać w gofrownicy, są równie smaczne i chrupiące jak po upieczeniu od razu. Gofry podałam z bitą śmietaną i frużeliną truskawkową, dodatkowo udekorowałam je owocami i listkiem mięty. Możesz też podać posypane cukrem pudrem, możliwości jest wiele, tyle ile smaków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować