Chrupiące gofry jak z budki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Poznajcie przepis na mega chrupiące gofry jak z budki. Do popołudniowej kawusi są jak znalazł, no i banalnie proste. Niby sukcesem chrupiących gofrów jest mocna gofrownica, ale moja 750W też dała radę... zatem do dzieła. Przepis na 10 kwadratowych gofrów.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej
    2 szklanki mleka
    2 jajka
    1 op. cukru z wanilią (nie mylić z wanilinowym!)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka cukru pudru
    1/3 szklanki oleju
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Gofry

Chrupiące gofry jak z budki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. W misce wymieszać mikserem lub trzepaczką mąkę, mleko, cukier puder, olej, cukier z wanilią i żółtka. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie wymieszać z resztą ciasta, żeby nie straciło puszystości.

    Mocno rozgrzać gofrownicę. Można ją trochę nasmarować olejem. Nakładać ciasto i piec do zrozumienia kilka minut. Czas pieczenia zależy od mocy urządzenia, u mnie każda porcja piekła się ok. 6 minut. Przepis na 10 kwadratowych gofrów.

    Dodatki już według uznania. Ja wykorzystałam domową konfiturę z pomarańczy, którą robiłam przy okazji sernika na zimno.

    Polecam, bo gofry są pyszne

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować