Gofry bez mleka – lekkie i chrupiące

4.26 (233 ocen)

  • 30 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Podczas wakacji często możemy wyczuć zapach gofrów, szczególnie w kurortach turystycznych. Po powrocie do domu wciąż pamiętam zarówno smak, zapach jak i pięknie wyglądające gofry z bitą śmietaną i owocami. Wtedy najchętniej piekę gofry, bo są dla mnie wspomnieniem z wakacji. Piekłam gofry z różnych przepisów zarówno bardzo starych, tradycyjnych po najnowsze. Dzisiaj proponuję przepis na gofry bez mleka, które są idealnie chrupiące, lekkie i po prostu pyszne!

  • 30 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto na gofry

    Mąka pszenna – 1,5 szklanki
    Jajka – 2 sztuki
    Cukier – 1/4 szklanki
    Woda gazowana – 1 szklanka
    Olej – 1/4 szklanki
    Proszek do pieczenia – płaska łyżeczka
    Cukier wanilinowy – pół opakowania (8g)
    Szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.26 (233 ocen)

Zobacz również:

Desery Gofry

Gofry bez mleka – lekkie i chrupiące - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanego przepisu wychodzi około 8-9 gofrów.

    Włącz gofrownicę, aby zdążyła się dobrze rozgrzać. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli i odstaw na bok.

    W osobnej misce dodaj pozostałe składniki i zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji (możesz do tego użyć blendera). Dodaj do ciasta białka i delikatnie wymieszaj łyżką.

    Nakładaj ciasto łyżką na rozgrzaną gofrownicę (możesz ją wcześniej delikatnie posmarować olejem) i piecz do zrumienienia ok. 3-5 min do rumianego koloru i chrupkości. Wystudź na kratce.

    Gotowe gofry podawaj z bitą śmietaną, owocami lub ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dla dzieci

Podobne przepisy

To może cię zainteresować