Gofry

5 (175 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Testuje nowy sprzęt ;-) a póki co na pierwszy ogień poszedł przepis na gofry,który był dołączony do zestawu.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szkl.mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 jajka
    1/4 łyżeczki soli
    pół szkl.cukru
    1 cukier waniliowy
    1 i 3/4 szkl.wody gazowanej
    pół szkl.oleju
Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery Gofry

Gofry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gofry. 1. Oddzielamy żółtka od białek.
    Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli
    Żółtka mieszamy z cukrami w osobnej misce,po czym dodajemy olej,wodę i miksujemy.
    Następnie wsypujemy partiami wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i solą,całość dokładnie miksujemy i na koniec wrzucamy ubite białka i delikatnie mieszamy łopatką do uzyskania jednolitej konsystencji.
    i na koniec wrzucamy ubite białka i delikatnie mieszamy łopatką do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Pieczemy 7 min.bez otwierania gofrownicy,podajemy z bitą śmietaną i ulubionymi owocami,lub posypane cukrem pudrem,możliwości jest wiele.

Porady

Upieczone gofry układać na kratce do odparowania wtedy są fajne chrupiące,a nie jak "guma". Jeśli nie zjemy wszystkich można je schować i na drugi dzień odgrzać w gofrownicy są równie smaczne i chrupiące jak po upieczeniu od razu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować