Rolada bezowa z wiśniami i galaretką

  • wyświetlono: 647 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Rolada bezowa nie jest wypiekiem łatwym do przygotowania, zanim doszłam do wprawy, wypróbowałam mnóstwo przepisów na rolady bezowe, żadne nie były dobre, więc metodą prób i błędów doszłam do tego sama. Najtrudniejsze w tym wszystkim jest zawinięcie rolady, trzeba się obchodzić z tym ciastem delikatnie, aby nie połamać wtedy na pewno się uda. Cała słodycz tej rolady przełamana smakiem frużeliny wiśniowej i galaretek , idealny wypiek na walentynki. Najlepiej roladę przygotować w dzień podania, po lekkim godzinnym schłodzeniu w lodówce, na drugi dzień beza już nie jest taka krucha. Ale z tym bez obaw, bo znika w zastraszającym tempie. Najlepszy przepis na roladę bezową.

IMG_20180423_133914
  • 12 porcje
  • 120min
  • Trudny

Składniki

Beza:
1 szklanka białek jaj kurzych
1 ¼ szklanki cukru drobnego
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu winnego jabłkowego
2 łyżki cukru pudru

Krem:
400 ml śmietanki 36%
1 torebka śmietan fix Dr.Oetker
2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
Kolorowe galaretki pokrojone w kostkę (1 szkalnka)
2 -3 łyżki frużeliny wiśniowej

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Rolada bezowa z wiśniami i galaretką

  • Przygotowanie1. Nagrzać piekarnik do 140*c
    Schłodzone białka jaj umieścić w misie miksera ubijać do uzyskania gęstej puszystej piany , następnie nie przerywając ubijania wsypywać cukier łyżka po łyżce (nie cały na raz bo beza nie wyjdzie)
    Gdy cały cukier zostanie pochłonięty przez białka, wlać ocet winny i wsypać mąkę ziemniaczaną, całość ponownie krótko zmiksować.
  • Przygotowanie2. Blachę taką od wyposażenia piekarnika 40/35 cm wyłożyć papierem pergaminowym, wyłożyć bezę, zostawiając po 1 cm od krawędzi papieru z każdej strony, rozsmarować tak aby beza była równa.
    Włożyć do nagrzanego wcześniej do 145*c piekarnika na grzaniu góra dół. Piec 10 minut. Po tym czasie temperaturę piekarnika zmniejszyć do 90*c piec jeszcze 20-22 minuty, gdy otworzymy piekarnik beza ma być lekko chrupiąca z wierzchu-nie klejąca się. Wyłączamy piekarnik zostawiamy bezę na 3 minuty, wyciągamy.
  • 3. Na dużą bawełnianą ściereczkę ułożoną na blacie kuchennym i oprószoną cukrem pudrem wykładamy ciepłą bezę papierem do góry, papier ściągamy, zostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy krem.
  • Przygotowanie4. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na puszysty krem ze śmietan fiksem oraz cukrem pudrem do smaku.
    Blat bezowy posmarować delikatnie frużeliną wiśniową, wyłożyć krem śmietanowy posypać kolorową galaretką pokrojoną w kostkę, pomagając sobie ściereczką zawinąć w rulon, delikatnie przenieść do lodówki, schłodzić i podawać.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latozimagalaretkaDesersłodkościwiosnajesieńDzień Matkidla gościPoczęstunekrolada bezowachrzcinykrem śmietanowydzień dzieckadeser z galaretkądeser bezowyweselakomunieprzepis_miesiąca1000wypieki na słodkodeser na różne okazje
 

Komentarze

Podobne przepisy

CIASTO Z KASZY MANNY Z WIŚNIAMI I GALARETKĄ

Dodane przez: Ostra Na Słodko

CIASTO Z KASZY MANNY Z WIŚNIAMI I GALARETKĄ...

Takie ciasto robi się dosłownie...

Rolada kokosowa z galaretką

Dodane przez: danusia19671

Rolada kokosowa z galaretką

Pyszna rolada kokosowa z galaretką...

Rolada z galaretką.

Dodane przez: Ania1408

Rolada z galaretką

Pyszna rolada.

Rolada.

Dodane przez: BABECZKA 35

Rolada kokosowa z galaretką

Prosta i bardzo szybka w wykonaniu.Sprawdzi...

Biszkopt drożdżowy z wiśniami, masą cytrynową i galaretką

Dodane przez: JustKuchcik

Biszkopt drożdżowy z wiśniami, masą cytrynową...

Bardzo lubię posmak drożdżowy w...

ciasto bezowe z galaretką

Dodane przez: moinka

Bezowe z galaretką

Ciasto jest przepyszne, świeże...