Rolada biszkoptowa z jabłkami i galaretką

  • wyświetlono: 6085 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Koniecznie zróbcie tą roladę jabłkową. Jest bardzo smaczna i zawsze się udaje.

IMG_20200520_121554b
  • 12 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Biszkopt o wymiarach 26 x 34 cm:
3 jajka
50g/3,5 łyżki cukru
35g/3,5 łyżki mąki pszennej
25g/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
Dodatkowo:
1 galaretka cytrynowa/agrestowa
4 jabłka
cukier do smaku (opcjonalnie)
Ponadto:
masło do wysmarowania formy
cukier puder (lub waniliowy) do oprószenia ściereczki

Sposób przygotowania przepisu:

Rolada biszkoptowa z jabłkami i galaretką

  • 1. Przygotować biszkopt.
    Białka ubić na sztywną pianę.
    (Uważać, aby jej "nie przebić".)
    Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku.
    Na koniec delikatnie i partiami wmieszać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.
    Blachę (o wymiarach 26 x 34 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
    Przelać masę biszkoptową.
    Piec około 8 minut w temperaturze 190 stopni.
    Ściereczkę kuchenną (lnianą) oprószyć cukrem pudrem (lub cukrem waniliowym).
    Położyć na nią upieczoną, gorącą roladę (wierzchem do ściereczki i natychmiast zdjąć papier z góry).
    Następnie szybko zwinąć razem z ręczniczkiem (zaczynając zwijanie od krótszego boku) i odłożyć do wystudzenia.
    (Należy to zrobić póki biszkopt jest jeszcze ciepły, wystudzony mógłby popękać.)
    W międzyczasie przygotować nadzienie.
    Obrane jabłka pokroić w drobną kostkę (można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach; ja często mieszam) i przełożyć na patelnię lub malutkiego garnuszka.
    Dodać cukier, przemieszać i poddusić kilka minut - aż zmiękną.
    Następnie wsypać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać.
    Ciasto delikatnie rozwinąć, wyłożyć na nie ciepłe jabłka i zwinąć z taki sam sposób jak było zwinięte z ręczniczkiem - zaczynając od krótszego boku.
    Całość owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce.
    Roladę podawać obsypaną pudrem lub udekorować dowolną polewą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

galaretkajabłkaroladarolada jabłkowarolada z jabłkami

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto

Dodane przez: klaudia1984

Biszkopt z jabłkami i galaretką

Sezon na jabłka uważam za rozpoczęty!

Rolada makowa

Dodane przez: aniak4

Rolada biszkoptowa z masą makową

Pyszna rolada biszkoptowa z makiem...

rolada z jagodami

Dodane przez: Bożena Z.

Rolada biszkoptowa z bita smietaną jagodami...

prosta i smaczna:) z dodatkiem...

Biszkoptowa Rolada Z Mascarpone I Malinami W Polewie Jogurtowej

Dodane przez: gotowanietoproste

Biszkoptowa Rolada Z Mascarpone I Malinami...

Przepyszna rolada z malinami którą...

BISZKOPTOWA ROLADA Z PAPIERÓWKAMI

Dodane przez: Babcia Tereska

BISZKOPTOWA ROLADA Z PAPIERÓWKAMI

Rolada sezonowa, bo najlepszymi...

Ciasto z jabłkami i galaretką

Dodane przez: pierniczkowo

Ciasto z jabłkami i galaretką

Proste i smaczne ciasto z jabłkami.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE