ROLADA BISZKOPTOWA Z GALARETKĄ

4.51 (169 ocen)

Pierwsza przeze mnie zrobiona rolada. Rodzinie bardzo smakowała.

Składniki:

  • Składniki biszkopt: 4 jajka, pół szklanki mąki, pół szklanki cukru kryształu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

    Składniki masa budyniowa: pół litra mleka, 1 budyń śmietankowy,3 łyżki cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 kostka masła.

    Składniki polewa: 1 biała czekolada, 1 kieliszek Adwokata.

    Dodatkowo: 1 galaretka o dowolnym smaku.
Wystaw ocenę:

4.51 (169 ocen)

Rolada biszkoptowa z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie biszkoptu: białka ubić z cukrem, dodając żółtka i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na blaszkę o wymiarach 30x40 cm wyłożoną pergaminem wylać ciasto. Piec około 10-15 minut w temp. 180st.C Po upieczeniu wyłożyć na ściereczkę, zwinąć w rulon i ostudzić.
  • 2. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, zostawić na miseczce na zastygnięcia. Gdy już stężeje pociąć na dość grube paseczki.
  • 3. Wykonanie masy budyniowej: mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać proszek budyniowy zmieszany z mąką ziemniaczaną. Ugotować budyń, wystudzić. Masło utrzeć dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. Ucierać na gładką masę. Można dodać do smaku olejek do ciasta.
  • 4. Wykonanie polewy: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić dodać Adwokat całość wymieszać.
  • 5. Ciasto rozwinąć posmarować masą, na końcu biszkoptu ułożyć galaretkę i zwinąć w rulon. Wierzch polać polewą czekoladową i ewentualnie posypać posypką do ciasta
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować