Rolada bezowa z wiśniami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto rewelacyjne - zrobisz przekonasz się dlaczego . Mała podpowiedź - zrób od razu drugą :) będzie pysznie :)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BEZA:

    6 białek
    340 g drobnego cukru
    3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka octu

    MASA:

    200 ml śmietanki 30%
    125 g mascarpone

    PONADTO:

    słoik drylowanych wiśni
    1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Bezy

Rolada bezowa z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno, dodać ocet oraz stopniowo cukier wymieszany z mąką ziemniaczaną, ciągle ubijając, aż masa będzie gładka.
  • 2. Blachę 40x30 cm posmarować olejem, wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 3. Bezę rozsmarować równomiernie na blaszcze, zostawiając po bokach odstęp /beza rośnie podczas pieczenia /.
  • 4. Piec ok 30 min w 150 stopniach na środkowej szynie piekarnika.
  • 5. Po upieczeniu wyjąć bezę z piekarnika i ostawić w blaszce na 10 min. Po tym czasie wyjąć ją z blaszki na papier do pieczenia lub czystą ściereczkę /ułatwi to późniejsze zrolowanie bezy/. Wystudzić całkowicie .
  • 6. Wiśnie odcedzić, odsączyć na papierowym ręczniku.
  • 7. Śmietanę ubić z mascarpone na sztywną masę. Gotową masą posmarować wystudzoną bezę.
  • 8. Rozłożyć wiśnie.
  • 9. Delikatnie, przy pomocy ściereczki lub papieru do pieczenia zwinąć bezę w roladę.

Porady

Zamiast wiśni można użyć każdych owoców. Bezę można jeść od razu, ja ją schłodziłam przez noc - na drugi dzień pięknie się kroiła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować