Murzynek ze śliwkami i polewą czekoladową

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mega mięciutki i pachnący piernikiem murzynek ze śliwkami węgierkami, oblany aromatyczną czekoladową polewą na słodkiej śmietance. Nie ma lepszego ciasta na słodki podwieczorek w sezonie letnim. Pycha :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 24/24 cm

    4 jajka

    2 pełne szklanki mąki pszennej tortowej

    2 łyżki przyprawy do piernika

    1 łyżeczka sody

    125 g masła

    1 ¼ szklanki cukru

    2 pełne łyżki ciemnego kakao

    1 szklanka mleka 3,2%

    5 łyżek domowych powideł śliwkowych

    6 dużych śliwek węgierek




    Polewa czekoladowa:

    2 łyżki masła

    3 łyżki cukru

    3 łyżki kakao

    6 łyżek śmietany kremówki 30%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Murzynek ze śliwkami i polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie 1. Mąkę pszenną tortową wymieszać z sodą oraz przyprawą do piernika.

    Mleko, cukier , kakao oraz masło umieścić w rondelku, doprowadzić do wrzenia, gotować minutę , po czym wymieszać, aby masa była gładka i jednolita, zestawić z kuchenki i wystudzić.

    Do zimnej masy wsypać mąkę , wymieszać rózgą kuchenną do połączenia.
  • Przygotowanie 2. Całe jajka ubić na gęstą jasną i puszystą masę, do jajek wmieszać masę kakaową, dodać powidła, delikatnie ręcznie też rózgą kuchenną, ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki, na wierzchu ułożyć skórką do dołu pokrojone na cząstki śliwki, włożyć do lekko nagrzanego piekarnika i piec około 50-55 minut w temperaturze 170*c. Studzić przy uchylonych drzwiczkach.
  • Przygotowanie 3. Polewa:

    Masło z cukrem roztopić dodać przesiane kakao, wymieszać do jednolitej masy , wlać śmietankę, zagotować, gorącą polewą polać zimnego murzynka, udekorować dowolnie.

    Słodkich wypieków!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować