Mega mięciutki i pachnący piernikiem murzynek ze śliwkami węgierkami, oblany aromatyczną czekoladową polewą na słodkiej śmietance. Nie ma lepszego ciasta na słodki podwieczorek w sezonie letnim. Pycha :)
Murzynek ze śliwkami i polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę pszenną tortową wymieszać z sodą oraz przyprawą do piernika.
Mleko, cukier , kakao oraz masło umieścić w rondelku, doprowadzić do wrzenia, gotować minutę , po czym wymieszać, aby masa była gładka i jednolita, zestawić z kuchenki i wystudzić.
Do zimnej masy wsypać mąkę , wymieszać rózgą kuchenną do połączenia.
2.Całe jajka ubić na gęstą jasną i puszystą masę, do jajek wmieszać masę kakaową, dodać powidła, delikatnie ręcznie też rózgą kuchenną, ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki, na wierzchu ułożyć skórką do dołu pokrojone na cząstki śliwki, włożyć do lekko nagrzanego piekarnika i piec około 50-55 minut w temperaturze 170*c. Studzić przy uchylonych drzwiczkach.
3.Polewa:
Masło z cukrem roztopić dodać przesiane kakao, wymieszać do jednolitej masy , wlać śmietankę, zagotować, gorącą polewą polać zimnego murzynka, udekorować dowolnie.
Komentarze