Murzynek z polewą czekoladową

5 (180 ocen)

Naprawdę jeden z najlepszych murzynków jakie jadłam! Wilgotny i wyrazisty w smaku. Przepis znaleziony gdzieś w internecie. Polecam!

Składniki:

  • 1 szkl. mleka
    3 łyżki kakao
    3 jajka
    125g. masła
    2 szkl. mąki pszennej
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    2 łyżeczki cynamonu
    ¾ szkl. cukru
    5 łyżek dżemu truskawkowego/ wiśniowego
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    Polewa:
    1 mleczna/ gorzka czekolada
    1 łyżka masła
    3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

5 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Murzynek Desery

Murzynek z polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cynamon, sodę i proszek przesiać i wymieszać.
  • 2. Cukier, kakao i mleko zagotować. Zdjąć z ognia i dodać masło, mieszać do jego rozpuszczenia. Ostudzić. Dodać przesianą i wymieszaną mąkę z dodatkami, wymieszać. Dodać dżem i zmiksować do połączenia się składników.
  • 3. Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i zmiksować. Masę dodać do ciasta kakaowego i delikatnie wymieszać. Przelać do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartej keksówki.
  • 4. Piec w 170st.C około 45-55 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce.
  • 5. Polewa: Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Polać ciasto. Smacznego!

Porady

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować