Murzynek z polewą czekoladową

4.42 (179 ocen)

  • 60 min

Niby zwykłe ciasto, a jednak jest bardzo aromatyczne i wilgotne dzięki dodatkowi powideł. Będzie wspaniałym dodatkiem do kawy czy herbaty podczas jesiennych wieczorów :) UWAGA!!! Szybko znika z talerza :)

  • 60 min

Składniki:

  • Składnik (na blachę 25x40cm):
    3 szkl mąki pszennej
    1,5 szkl cukru
    3 jajka
    250 g margaryny
    3 łyżki powideł śliwkowych
    2 płaskie łyżki sody
    2 szkl mleka
    2 łyżki kakao
    szczypta soli
    Polewa
    4 łyżki masła
    4 łyżki kakao
    4 łyżki wody
    4 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.42 (179 ocen)

Zobacz również:

Murzynek Ciasto czekoladowe Desery

Murzynek z polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do jednej miski przesiewamy mąkę z sodą i kakao. Do drugiej miski wkładamy margarynę o temperaturze pokojowej, a następnie ucieramy stopniowo dodając 1 szklankę cukru. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po 1 żółtku, powidła, mleko i porcjami wsypujemy mąkę. Na koniec osobno ubijamy białka ze szczyptą soli. Pozostałą 1/2 szklanki cukru dodajemy do piany z białek, dodając cukier stopniowo po 1 łyżce i ciągle ubijając. Pianę dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy łyżką do połączenia wszystkich składników. Ciasto pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 C.
  • 2. Wszystkie składniki na polewę czekoladową wkładamy do niewielkiego rondelka i podgrzewamy na gazie ciągle mieszając aż do zagotowania. Zdejmujemy polewę z ognia odstawiamy do przestygnięcia. Następnie polewamy nim wierzch ciasta.

Porady

Murzynka opcjonalnie można przekroić i przełożyć powidłami lub dowolnym kremem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować