Pyszne chrupiące muffinki z sezamem i żurawiną. Jak szybko zrobione, tak szybko zjedzone ;-)
40 min
Składniki:
100 gr roztopionej, ostudzonej margaryny
½ szkl cukru
2/3 szkl mąki pszennej
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
2 jajka
100 gr białego sezamu
100 gr suszonej żurawiny
Cukier puder do dekoracji
Muffinki z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę zmiksować z cukrem. Dodać jajka i ponownie zmiksować. Do mąki dodać proszek do pieczenia i sodę i wymieszać. Do suchych składników dodać mokre i delikatnie wymieszać do połączenia składników. Do masy dodać uprażony na suchej patelni sezam oraz suszone owoce żurawiny. Ponownie wymieszać. Ciastem napełniać papilotki do ¾ wysokości. Piec w nagrzanym do 170stC ok. 25 minut – do suchego patyka. Upieczone i ostudzone babeczki oprószyć cukrem pudrem.
Porady
Składniki podane na 12 szt.
Zainspirowałam się przepisem na blogu Mała Cukierenka.
Komentarze