Czekoladowe babeczki z delikatnym śmietankowym kremem i słodkimi, orzeźwiającymi truskawkami to znakomity pomysł na mały, halloweenowy, zjawiskowy deser. W szczególności zachwyci najmłodszych uczestników strasznej imprezy.
Muffinki z krwawym okiem na halloween - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Muffinki:
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, kakao, cukier i dokładnie wymieszać. Jajka wymieszać z mlekiem, olejem, dodać suche składniki i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie dodać startą czekoladę i całość dokładnie wymieszać szpatułką. Gotowe ciasto przełożyć do formy muffinkowej wyłożonej papierowymi papilotkami na wysokość 3/4 foremki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.
2.Mus truskawkowy:
Truskawki umyć, obrać z szypułek i pokroić na mniejsze części. Następnie przełożyć do rondelka, dodać wodę, cukier i zagotować aż do rozpadnięcia truskawek. Na końcu dodać sypką galaretkę i całość dokładnie wymieszać aż do powstania musu.
3.Masa śmietanowa:
Śmietanę ubić na sztywno z śmietan-fixem, dodać cukier i całość dokładnie wymieszać.
4.Oczy:
Żelatynę zalać 4 łyżkami wody i pozostawić do napęcznienia. Po tym czasie rozpuścić żelatynę w kąpieli wodnej i zahartować jogurtem. Dodać pozostałą ilość jogurtu, cukier i całość dokładnie wymieszać. Każdą galaretkę rozpuścić w 130ml wody.
Do foremek cakepops wlać po 1 łyżce galaretki, dodać jedną kulkę borówki i schłodzić 10-15 minut w lodówce. Następnie wypełnić masą jogurtową i ponownie schłodzić w lodówce. Po tym czasie zanurzyć w ciepłej wodzie i delikatnie wyjąć połówki oka.
Aby skleić oczy wystarczy troszkę żelatyny rozrobić w wodzie, dopasować do siebie dwie połówki oka i skleić je ze sobą.
5.Gotową masę śmietanową przełożyć do rękawa cukierniczego. Na każdej muffince wycisnąć kleks masy śmietanowej, polać łyżką musu truskawkowego, a następnie ułożyć oko.
Komentarze