Muffinki z krwawym okiem na Halloween

1.8 (5 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Czekoladowe babeczki z delikatnym śmietankowym kremem i słodkimi, orzeźwiającymi truskawkami to znakomity pomysł na mały, halloweenowy, zjawiskowy deser. W szczególności zachwyci najmłodszych uczestników strasznej imprezy.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Muffinki:
    3 jajka
    150g cukru
    1/3 szklanka oleju
    130ml mleka
    230g mąki pszennej
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    80g czekolady deserowej

    Mus truskawkowy:
    120g truskawek
    1 łyżka galaretki truskawkowej
    40ml wody
    2 łyżki cukru

    Masa śmietanowa:
    250ml śmietany 36%
    1 śmietan-fix
    2 łyżki cukru pudru

    Oczy:
    300g jogurtu naturalnego
    4 łyżeczki żelatyny
    4 łyżeczki cukru pudru
    1/2 galaretki zielonej
    1/2 galaretki niebieskiej
    14 kulek borówki amerykańskiej
    szczypta żelatyny do klejenia oka
Wystaw ocenę:

1.8 (5 ocen)

Muffinki z krwawym okiem na halloween - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Muffinki:
    Do dużej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, kakao, cukier i dokładnie wymieszać. Jajka wymieszać z mlekiem, olejem, dodać suche składniki i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie dodać startą czekoladę i całość dokładnie wymieszać szpatułką. Gotowe ciasto przełożyć do formy muffinkowej wyłożonej papierowymi papilotkami na wysokość 3/4 foremki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.
  • 2. Mus truskawkowy:
    Truskawki umyć, obrać z szypułek i pokroić na mniejsze części. Następnie przełożyć do rondelka, dodać wodę, cukier i zagotować aż do rozpadnięcia truskawek. Na końcu dodać sypką galaretkę i całość dokładnie wymieszać aż do powstania musu.
  • 3. Masa śmietanowa:
    Śmietanę ubić na sztywno z śmietan-fixem, dodać cukier i całość dokładnie wymieszać.
  • 4. Oczy:
    Żelatynę zalać 4 łyżkami wody i pozostawić do napęcznienia. Po tym czasie rozpuścić żelatynę w kąpieli wodnej i zahartować jogurtem. Dodać pozostałą ilość jogurtu, cukier i całość dokładnie wymieszać. Każdą galaretkę rozpuścić w 130ml wody.
    Do foremek cakepops wlać po 1 łyżce galaretki, dodać jedną kulkę borówki i schłodzić 10-15 minut w lodówce. Następnie wypełnić masą jogurtową i ponownie schłodzić w lodówce. Po tym czasie zanurzyć w ciepłej wodzie i delikatnie wyjąć połówki oka.
    Aby skleić oczy wystarczy troszkę żelatyny rozrobić w wodzie, dopasować do siebie dwie połówki oka i skleić je ze sobą.
  • 5. Gotową masę śmietanową przełożyć do rękawa cukierniczego. Na każdej muffince wycisnąć kleks masy śmietanowej, polać łyżką musu truskawkowego, a następnie ułożyć oko.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować