Muffinki nietoperze na Halloween

  • wyświetlono: 57 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Muffinki nietoperze na Halloween z ciasta piernikowego

Anna Jedynasty - www.anamarisworld.blogspot
  • 14 porcje
  • 120min

Składniki

- 1 szklanka miodu (użyłam wielokwiatowego),
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 100 g masła,
- 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (ok. 20 g ew. więcej/do smaku),
- ew. dodatkowo 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 płaska łyżka sody oczyszczonej,
- 2 łyżki brązowego cukru (do zrobienia karmelu),
- 2 łyżki ciemnego kakao,
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru drobnoziarnistego,
- 1 szklanka mleka (użyłam 2%),
- szczypta soli.

- ciasteczka czekoladowe typu markizy (np. Oreo),
- cukrowe oczy,
- domowe powidła śliwkowe.

krem:
- śmietana 30% ok. 200 ml,
- 1 mleczna czekolada 100 g.

Sposób przygotowania przepisu:

Muffinki nietoperze na Halloween

  • 1. Mąkę przesiewamy wraz z sodą oczyszczoną do miski. Z brązowego cukru robimy karmel. Na suchą patelnie wrzucamy 2 łyżki brązowego cukru, czekamy aż rozpuści się tworząc jasno brązowy/bursztynowy kolor. Odstawiamy z nagrzanego palnika, aby nie zrobił się czarny kolor i gorzki smak. Z powstałego karmelu (dosłownie ze środka, z najjaśniejszego koloru) 1 łyżkę karmelu dodamy do miodu. Miód, masło, przyprawę do piernika, ewentualnie cynamon oraz karmel przekładamy do garnuszka, gotujemy na małym ogniu do połączenia się składników, nie zagotowujemy. Następnie odstawiamy z palnika, studzimy. Do ostudzonej masy dodajemy po kolei: cukier, mleko, kakao, jajka, mąkę z sodą, szczyptę soli. Składniki dodajemy po dokładnym wymieszaniu każdego poprzedniego składnika. Mieszałam wszystko ręcznie, dość energicznie, drewnianą łyżką. Ciasto jest dość gęste. Rozgrzewamy piekarnik do 180stopni. Do formy na muffinki, wkładamy papilotki, wykładamy 1 łyżkę ciasta, następnie 1 łyżeczkę powideł śliwkowych i ponownie zalewamy ciastem na 3/4 wysokości foremki. Pieczemy ok. 40min do suchego patyczka. Wyjmujemy, suszymy na kratce. Po wystudzeniu dekorujemy kremem. Ciasteczka przekrajamy na pół robimy z nich skrzydełka, dodajemy oczka.

    Śmietanę podgrzewamy, wrzucamy czekoladę. Ja użyłam czekoladowych zajączków, które zostały mi jeszcze z Wielkanocy. Mieszamy do rozpuszczenia czekolady, ale uważamy żeby śmietanka nam się nie zagotowała. Odkładamy do ostudzenia, górę przykrywamy folią spożywczą tak aby dotykała śmietany. Robimy to po to aby nie utworzył się kożuch. Odkładamy do lodówki do schłodzenia, najlepiej na całą noc. Po wyjęciu z lodówki ubijamy na krem. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

piernikbabeczkidla dziecimuffinkicupcakehalloweennietoperze

Komentarze

Podobne przepisy

TORT NA ROCZEK "KRECIK"

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT NA ROCZEK "KRECIK"

Tort dla dziecka na urodziny. Tort...

Ciasto Rafaello na herbatnikach.

Dodane przez: BABECZKA 35

Ciasto "Rafaello'' na herbatnikach

To ciasto bez pieczenia ,,chodziło''...

.

Dodane przez: Anitka0804

Babka marmurkowa na oleju

Pyszna wilgotna babka dwukolorowa...

ciasto krówka

Dodane przez: Mariola123

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto krówka na biszkopcie z polewą...

Biszkopt jasny na occie

Dodane przez: Ola1984

Biszkopt jasny na occie

Idealny biszkopt na tort lub ciasto....

Ciasto na pierniczki

Dodane przez: Gosia123

Ciasto na pierniczki

Proste i szybkie ciasto na pierniczki....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE