Pomarańczowe muffinki na halloween

4.5 (141 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pomarańczowe wydanie babeczek na halloween.

Składniki:

  • Składniki na 12 sztuk:

    2 jajka
    3/4 szklanki* cukru
    3/4 szklanki* maślanki
    35 ml oleju
    1 i 1/2 szklanki* mąki
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    sok i skórka z połowy pomarańczy
    barwniki spożywcze- pomarańczowy, lub czerwony i żółty

    300 ml śmietany kremówki
    1 opakowanie usztywniacza do bitej śmietany "Śmietan-fix"
    posypka czekoladowa


    * jako miarki użyłam szklanki o pojemności 250 ml
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Pomarańczowe muffinki na halloween - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić do białości z cukrem. Dodać maślankę i olej, zmiksować.
    Pomarańczę sparzyć, zetrzeć z połowy skórkę i wycisnąć sok. Dodać do masy.
    Masę podzielić na pół. Do jednej części dodać pomarańczowy barwnik spożywczy (jeśli nie mamy pomarańczowego, wymieszać ze sobą żółty i czerwony).
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, wymieszać dokładnie łyżką.
  • 2. Masę wykładać na przemian kolorami do papierowych papilotek na muffiny (raczej nie do pełna, by zbytnio nie urosły, lepiej się będzie je wtedy dekorowało kremem). Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20-25 minut w 180 stopniach.
  • 3. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z śmietan-fixem. Można troszkę posłodzić. Dodać barwnik spożywczy by uzyskać pomarańczowy kolor. Śmietaną udekorować upieczone i wystudzone muffinki.
    Posypać posypką czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_02-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować