Monodesery waniliowo-malinowe z lustrzaną polewą

0 (0 ocen)

  • 6 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Piękne monodesery idealne na słodki stół. W środku skrywają mus waniliowy i żelkę malinową. Położone na kruchym ciasteczku i ozdobione jadalnymi kwiatami.

  • 6 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Herbatnik:
    100 g mąki tortowej
    50 g zimnego masła
    50 g cukru pudru
    1 jajko

    Żelka:
    180 malin (świeżych lub mrożonych)
    1 łyżka cukru
    Sok z 1/2 cytryny
    2 Łyżeczki żelatyny
    4 łyżeczki wody

    MUS KOGEL-MOGEL :
    100 g śmietanki 36% (do części ubijania na parze)
    6 żółtek
    60 g cukru
    7 g żelatyny
    40 g zimnej wody
    480 g śmietanki 36% osobno do ubicia i połączenia z masą jajeczną

    Polewa lustrzana:
    350 g czekolady białej posiekanej
    150 ml wody
    250 g cukru
    200 g mleka skondensowanego słodzonego
    18 g żelatyny w proszku
    barwnik spożywczy

    Dodatkowo:
    suszone płatki róż
    prażynka cukiernicza
    jadalny brokat
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Monodesery waniliowo-malinowe z lustrzaną polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciastka: wszystkie składniki oprócz jajka zagnieść razem na konsystencję piasku, dodać jajko i zagnieść na jednolitą masę. Rozwałkować na grubość 4 mm i schłodzić 40 minut w zamrażarce. Po tym czasie wyjąć ciasto i wykrawać koła o średnicy takiej jak foremki na desery lub trochę większe. Ułożyć na blaszce i podpiec w 190 stopniach na złoto około 15 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce.
  • 2. Przygotować żelkę: Żelatynę zalać zimną wodą do przykrycia i zostawić do napęcznienia. Maliny zagotować z cukrem i sokiem z cytryny, aż się rozpadną. Przetrzeć przez sitko. Ponownie przelać maliny do garnka, zagotować, wyłączyć palnik, dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Żelkę przelać do najmniejszych foremek, które będą wkładane w foremki z musem waniliowym. Włożyć do zamrażarki do całkowitego zamrożenia żelki.
  • 3. Przygotować mus waniliowy: żółtka, cukier, i śmietankę wlać do garnka i ucierać na parze wodnej do uzyskania puszystej masy (około 15 minut). Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, następnie dodać ją do masy i wymieszać do rozpuszczenia. Zostawić masę do całkowitego wystudzenia. Śmietankę (480g) ubijać na najwyższych obrotach miksera do uzyskania prawie sztywnej konsystencji. Śmietankę dodać do masy jajecznej i dokładnie wymieszać. Masę przelać do większych foremek półkul, wyjąć żelkę malinową z foremek i włożyć po jednej w środek każdej większej półkuli. Desery włożyć do zamrażarki i zostawić do całkowitego zamrożenia musu.
  • 4. Kiedy desery będą już dobrze zamrożone można przygotować polewę: Wodę, cukier, mleko skondensowane zagotować. Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia. Dodać ją do zagotowanej masy i wymieszać do jej rozpuszczenia. Całość wlać do połamanej czekolady i wymieszać po upływie 2 min do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać barwnik spożywczy, wymieszać, odstawić do wystudzenia, aż polewa uzyska temperaturę 30 – 34°C.
  • 5. Kiedy polewa uzyska odpowiednią temperaturę wyjąć zamrożone desery i polewać je polewą, udekorować jadalnymi kwiatami i brokatem spożywczym, obsypać prażynką. Desery przełożyć na kruche ciastka. Przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (159 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Tort z lustrzaną polewą

To może cię zainteresować