Piękne monodesery idealne na słodki stół. W środku skrywają mus waniliowy i żelkę malinową. Położone na kruchym ciasteczku i ozdobione jadalnymi kwiatami.
6 godz.
Więcej niż 10 osób
Trudny
Składniki:
Herbatnik:
100 g mąki tortowej
50 g zimnego masła
50 g cukru pudru
1 jajko
Żelka:
180 malin (świeżych lub mrożonych)
1 łyżka cukru
Sok z 1/2 cytryny
2 Łyżeczki żelatyny
4 łyżeczki wody
MUS KOGEL-MOGEL :
100 g śmietanki 36% (do części ubijania na parze)
6 żółtek
60 g cukru
7 g żelatyny
40 g zimnej wody
480 g śmietanki 36% osobno do ubicia i połączenia z masą jajeczną
Polewa lustrzana:
350 g czekolady białej posiekanej
150 ml wody
250 g cukru
200 g mleka skondensowanego słodzonego
18 g żelatyny w proszku
barwnik spożywczy
Monodesery waniliowo-malinowe z lustrzaną polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciastka: wszystkie składniki oprócz jajka zagnieść razem na konsystencję piasku, dodać jajko i zagnieść na jednolitą masę. Rozwałkować na grubość 4 mm i schłodzić 40 minut w zamrażarce. Po tym czasie wyjąć ciasto i wykrawać koła o średnicy takiej jak foremki na desery lub trochę większe. Ułożyć na blaszce i podpiec w 190 stopniach na złoto około 15 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce.
2.Przygotować żelkę: Żelatynę zalać zimną wodą do przykrycia i zostawić do napęcznienia. Maliny zagotować z cukrem i sokiem z cytryny, aż się rozpadną. Przetrzeć przez sitko. Ponownie przelać maliny do garnka, zagotować, wyłączyć palnik, dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Żelkę przelać do najmniejszych foremek, które będą wkładane w foremki z musem waniliowym. Włożyć do zamrażarki do całkowitego zamrożenia żelki.
3.Przygotować mus waniliowy: żółtka, cukier, i śmietankę wlać do garnka i ucierać na parze wodnej do uzyskania puszystej masy (około 15 minut). Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, następnie dodać ją do masy i wymieszać do rozpuszczenia. Zostawić masę do całkowitego wystudzenia. Śmietankę (480g) ubijać na najwyższych obrotach miksera do uzyskania prawie sztywnej konsystencji. Śmietankę dodać do masy jajecznej i dokładnie wymieszać. Masę przelać do większych foremek półkul, wyjąć żelkę malinową z foremek i włożyć po jednej w środek każdej większej półkuli. Desery włożyć do zamrażarki i zostawić do całkowitego zamrożenia musu.
4.Kiedy desery będą już dobrze zamrożone można przygotować polewę: Wodę, cukier, mleko skondensowane zagotować. Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia. Dodać ją do zagotowanej masy i wymieszać do jej rozpuszczenia. Całość wlać do połamanej czekolady i wymieszać po upływie 2 min do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać barwnik spożywczy, wymieszać, odstawić do wystudzenia, aż polewa uzyska temperaturę 30 – 34°C.
5.Kiedy polewa uzyska odpowiednią temperaturę wyjąć zamrożone desery i polewać je polewą, udekorować jadalnymi kwiatami i brokatem spożywczym, obsypać prażynką. Desery przełożyć na kruche ciastka. Przechowywać w lodówce.
Komentarze