Babka keksowa z lustrzaną polewą

  • wyświetlono: 267 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Piaskowa babka, zdaje się tradycyjna, pełna mieszanki keksowej, jest delikatna o cytrynowej nucie , sypka, nowoczesności dodaje jej lustrzana polewa . Kusi wyglądem i smakiem, a przy tym prosta do pieczenia, chyba o to chodzi ? Mój ideał babki na świąteczny stół.

IMG_20180423_133914
  • 12 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
4 jajka
¾ szklanki cukru
20 dag masła
20 dag mąki tortowej
10 dag mieszanki keksowej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
16 g cukru z prawdziwą wanilią
1 cytryna
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

Lustrzana polewa:
7 dag cukru
50 ml śmietany kremówki 30%
25 ml wody
35 g białej czekolady
1 listek żelatyny
Zielony barwnik spożywczy- (opcjonalnie)

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Babka keksowa z lustrzaną polewą

  • 1. Ciasto:
    Jajka wbić do miski, wsypać cukry, ubijać do uzyskania gęstej puszystej masy.

    Mąkę tortową wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito do ubitej masy jajecznej, masło rozpuścić do płynnej konsystencji wystudzić, wlewać cienkim strumieniem do ciasta, delikatnie na najniższych obrotach miksera miksując, dodać sok z cytryny i otartą skórkę całość delikatnie wymieszać, wsypać mieszankę keksową, wymieszać szpatułką.

    Ciasto wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tarta formy-ja miałam silikonową więc nie natłuszczałam.
    Piec w nagrzanym do 170*c piekarniku przez 45-50 minut.
    Gotowa babkę wyjąć z piekarnika, z formy wyjąć dopiero gdy przestygnie.
  • 2. Lustrzana polewa:
    Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie jak w przepisie na opakowaniu.

    Do małego garnuszka wsypać cukier, wlać wodę i zagotować, gdy cukier się rozpuści wlać śmietankę i ponownie zagotować, zdjąć z ognia, dodać startą na tarce czekoladę oraz zielony barwnik-ilość zależy od efektu kolorystycznego jaki chcemy uzyskać, odciśniętą żelatynę, całość zmiksować mikserem do uzyskania jednolitej gładkiej masy-będzie dość lejąca –taka ma być, odstawić na całą noc w temp pokojowej, na drugi dzień, polewę zamieszać łyżką rozprowadzić na babce, udekorować dowolnie.
    Polewa ta nigdy nie będzie twarda tylko lekko klejąca.

    Słodkich wypieków!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

na słodkoWielkanocbabkaświątecznedla gościPoczęstunekświąteczny wypiekucierana babkaświąteczna babkababka z bakaliami
 

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto piaskowe z mieszanką keksową

Dodane przez: 2milutka

Ciasto piaskowe z mieszanką keksową

Proste jak budowa cepa, smaczne...

Babka orzechowo żurawinowa z białą polewą

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Babka orzechowo-żurawinowa z białą polewą

Bardzo orzechowa i smaczna babka....

Babka śmietankowa w polewie czekoladowej

Dodane przez: monika016

Babka śmietankowa w polewie czekoladowej

Kolejna banalna w wykonaniu babka...

Babka marmurkowa z białą czekoladą, orzechami i skórką z pomarańczy

Dodane przez: justi2401

Babka marmurkowa z polewą z białej czekolady,...

Pyszna i wilgotna babka nie tylko...

Biszkoptowa babka

Dodane przez: elapolo

Biszkoptowa babka z mieszanką keksową i kandyzowanym...

Na wielkanocny stół i nie tylko.

Jogurtowy wieniec z mieszanką keksową

Dodane przez: bienpyt

Jogurtowy wieniec z mieszanką keksową

Proste, szybkie ciasto, bardzo...