Babka keksowa z lustrzaną polewą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Piaskowa babka, zdaje się tradycyjna, pełna mieszanki keksowej, jest delikatna o cytrynowej nucie , sypka, nowoczesności dodaje jej lustrzana polewa . Kusi wyglądem i smakiem, a przy tym prosta do pieczenia, chyba o to chodzi ? Mój ideał babki na świąteczny stół.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    ¾ szklanki cukru
    20 dag masła
    20 dag mąki tortowej
    10 dag mieszanki keksowej
    ½ szklanki mąki ziemniaczanej
    16 g cukru z prawdziwą wanilią
    1 cytryna
    1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

    Lustrzana polewa:
    7 dag cukru
    50 ml śmietany kremówki 30%
    25 ml wody
    35 g białej czekolady
    1 listek żelatyny
    Zielony barwnik spożywczy- (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka keksowa z lustrzaną polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Jajka wbić do miski, wsypać cukry, ubijać do uzyskania gęstej puszystej masy.

    Mąkę tortową wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito do ubitej masy jajecznej, masło rozpuścić do płynnej konsystencji wystudzić, wlewać cienkim strumieniem do ciasta, delikatnie na najniższych obrotach miksera miksując, dodać sok z cytryny i otartą skórkę całość delikatnie wymieszać, wsypać mieszankę keksową, wymieszać szpatułką.

    Ciasto wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tarta formy-ja miałam silikonową więc nie natłuszczałam.
    Piec w nagrzanym do 170*c piekarniku przez 45-50 minut.
    Gotowa babkę wyjąć z piekarnika, z formy wyjąć dopiero gdy przestygnie.
  • 2. Lustrzana polewa:
    Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie jak w przepisie na opakowaniu.

    Do małego garnuszka wsypać cukier, wlać wodę i zagotować, gdy cukier się rozpuści wlać śmietankę i ponownie zagotować, zdjąć z ognia, dodać startą na tarce czekoladę oraz zielony barwnik-ilość zależy od efektu kolorystycznego jaki chcemy uzyskać, odciśniętą żelatynę, całość zmiksować mikserem do uzyskania jednolitej gładkiej masy-będzie dość lejąca –taka ma być, odstawić na całą noc w temp pokojowej, na drugi dzień, polewę zamieszać łyżką rozprowadzić na babce, udekorować dowolnie.
    Polewa ta nigdy nie będzie twarda tylko lekko klejąca.

    Słodkich wypieków!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować